Клинтън заспа по време на реч на Обама

23 ноември 2012 - 18:22 |   Прочетена (724) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Въпреки че седеше до нобеловия лауреат Аун Сан Су Чи и трябваше да слуша речта на шефа си, президента на САЩ Барак Обама, Хилъри Клинтън имаше проблем да държи очите си отворени.

Обама направи историческо обръщение, като стана първият американски президент, посетил Мианмар. Държавният секретар Клинтън, обаче, изглеждаше твърде уморена, за да оцени този миг.

Въпреки че седеше до бившия политически затворник Аун Сан Су Чи, която изкара 15 години под домашен арест и може да се предпложи, че знае това-онова за скуката, 65-годишната Клинтън, не можа да остане будна от свежата риторика на президента, в подкрепа на зараждащата се демокрация в Мианмар.

По време на речта, камерите на CNN на няколко пъти насочваха внимание към уморената Клинтън, която стоеше най-отпред в залата от над 1500 души в университета в Янгон.

„Поемате пътуване, което има потенциала да вдъхнови много хора“, заяви президентът по време на речта.

„Процесът на демократични и икономически реформи, тук в Бирма, който бе стартиран от президента, е процес който може да доведе до невероятни възможности за развитие“ – добави Обама.

Вълнуващи думи, но не и за Клинтън, очевидно, която започна да губи ентусиазъм по отношение на казаното от президента от един миг нататък и към края на речта вече трудно държеше очите си отворени.

Британският „Дейли мейл“ припомня, че Клинтън е един от държавните секретари, направили най-сериозни обиколки по света. Очаква се Клинтън да се оттегли от поста на дипломат №1 през втория мандат на Обама.

Британският вестник напомня няколко интересни факта относно кариерата на Клинтън като държавен секретар:

- Когато кацна през юли във Военната база Андрюс, бившата първа дама подобри стария рекорд и стана държавният секретар на САЩ пътувал най-много в чужбина.

- Откакто е поела поста, Клинтън е била 351 дена на път зад граница, посетила е 102 страни и е пропътувала общо 843 839 мили.

-  Въпреки че предишни държавни секретари са пропътували повече мили, основно заради совалките до Близкия изток, заради различни мирни мисии, никой не е посетил повече държави от Клинтън.

- Клинтън счупи рекорда на Мадлин Олбрайт, която посети 98 държави. 99-тата посетена държава от Клинтън бе Финландия, а юбилейната 100-тна – Латвия.

- Клинтън отговаря на всеки, който я пита, че няма да остане за втория мандат. Това не е изненада. Само 1 държавен секретар е изкарал повече от един мандат от 1970-те насам.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »