Диаманти за квадрилиони долари в находище в сибирски кратер

19 септември 2012 - 18:46 |   Прочетена (4367) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Русия декласифицира тази седмица съществуването на диамантено находище, което със сигурност би било най-голямото в света и се намира дълбоко в близо 100 километровия кратер от астероид, известен като Попигайски астроблем (по името на близката река Попигай), в Източен Сибир.

Камъните открити в находището са от типа на т.нар. импактни диаманти. Те се образуват, когато метеорит се удари в графитено находище, както е станало в случая преди близо 35 милиона години. Импактните диаманти са значително по-твърди от нормалните и са най-подходящи за индустриална и научна употреба.

Предвид факта, че такъв диамант може да струва 2000 долара за карат, а необикновено голям диамант може да достигне цена от 20 милиона долара, откриването на „трилиони карати“ може да доведе до стойност от квадрилиони долари за цялото находище.

Разбира се, откритие с такъв магнитуд би имало убийствено отражение върху цената на диамантите на световните пазари, които вероятно биха поевтинели десетки, ако не и стотици пъти.

Москва, която знае за находището от 1970-те, го е запазила в тайна и не е опитвала да го експлоатирала поради отдалечеността му, както и защото огромните операции на СССР за диаманти в Мирни, Якутия, са носели огромни печалби на тясно контролирания световен пазар на диаманти.

Преди няколко дни завесата на тайната най-накрая беше повдигната. От Москва позволили на учени от Института по геология и минералогия в Новосибирск да говорят за това пред руски журналисти.

Засега, обаче, De Beers - често винени заради доминантната им позиция на пазара на диаманти в монополно високи цени, могат да си отдъхнат.

Експерти, цитирани от руската секция на „Гласът на Америка“ коментират, че е твърде рано да се говори за революция на световния пазар на диаманти. Кратерът се намира на труднодостъпно място, на хиляди километри от нещо, което прилича на инфраструктура.

Освен това, сочат експертите, ще е нужно да се направи и по-детайлно изследване на находището и неговите залежи.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »