Цацаров: В завод "Миджур" е имало повече мини, отколкото би следвало

20 октомври 2014 - 08:24 |   Прочетена (1685) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Данните на МВР и прокуратурата сочат, че на територията на взривилия се завод за боеприпаси "Миджур" към датата на експлозията, която отне живота на 15 души, е имало повече мини, отколкото би следвало според договора и капацитета му за утилизация.

Самият договор е предполагал утилизация на 8000 мини на ден при капацитет 3150 мини. Това разказа главният прокурор Сотир Цацаров в предаването на Би Ти Ви "120 минути". 

"Това трябва да се превърне в обвинение не само срещу длъжностни лица от самото предприятие, но всички длъжностни лица, които са разрешили натрупването, вноса и утилизацията на такова количеството мини, което е отвъд неговия капацитет."

Договорът и разрешението за внос и утилизация на "Миджур" от 2008 г. е бил за 1 560 000 мини, като нормата по него е била 8000 мини на ден, които трябва да бъдат утилизирани за 197 дни. 

По данните на МВР, според договора за утилизация на територията на "Миджур" към датата на взрива 1 октомври е следвало да има не повече от 210 967 мини. Непосредствено преди взрива в V РПУ- София е постъпило искане от собственика на завода на територията на града да бъдат транспортирани още 800 000 мини от други нейни складове. По документ те са се водили в област Монтана, но при проверката след инцидента, когато разбрахме за тази база, не ги намерихме там, разказа Цацаров.

След като по документи на мястото на взрива е трябвало да има не повече от 210 00 мини, а други 800 хил. мини, не са били нито в Сеславци, слава Богу, нито в Монтана, къде са били. Безумие е да утилизираш 8000 мини на ден с три смени от 15 човека, добави той.

Заводът за утилизиране на боеприпаси в Горни Лом се взриви в началото на октомври. На място загинаха 15 души, след които и синът на собственика.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »