Циганчета запалиха 670-годишен готически замък в Словакия

12 март 2012 - 11:37 |   Прочетена (2517) |   Препоръчай (3) |   Коментари (2)

Две деца в Словакия запалиха огромен готически замък в източната част на страната, след като експериментът им с пушенето на цигари и паленето на клечки се развил по непредвидено печален начин, разказва Ройтерс.

Полицията разследва двете момчета за запалването на тревата близо до замъка Красна хорка. Двамата се опитвали да запалят цигара, казва Яна Месарова, говорител на полицията в източния словашки град Кошице. Децата под 15 годишна възраст в страната не могат да бъдат привличани под отговорност.

„Изпратеният екип установи, че две местни момчета, на 11 и 12, са се опитвали да запалят цигара и заради невнимателната употреба на кибритените клечки за запалили тревата пред замъка“, казва Месарова.

Пожарът в последствие обхванал замъка, а пожарната служба е изпратила 84 пожарникаря за да успеят да го загасят.

Словашкият национален музей съобщи на Facebook страницата си, че пораженията върху замъка са големи, но 90% от историческите колекции в него са спасени, включително фотографиите на мебелировката на замъка от 19 и 20 век, маслени платна и различни орнаменти.

„Покривът на замъка е изгорял напълно, както и новата изложба и камбанарията. Три от камбаните са се стопили“, съобщават от музея.

Замъкът, който е близо до защитената от ЮНЕСКО пещера Домика датира от началото на 14 век. Словашката телевизия JOJ коментира, че 670-годишният замък, който е оцелял при турско и австрийско владичество и наскоро бе реновиран, е пострадал от непредпазливостта на двете деца от ромски произход.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

Краен
15 март 2012 - 13:41
1
Еми е това е тия са напаст навсякъде. Чума - прости, неоразовани,нагли, мързеливи
1
17 март 2012 - 09:13
2
Циганина разбира само от бой.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »