Човекът на СБ у нас съветва фирмите да избягват отношения с администрацията

18 юни 2015 - 16:14 |   Прочетена (5270) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, избягвайте правителствените институции, колкото може повече. Това посъветва Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, по време на кръгла маса за растеж и заетост в България, цитиран от БГНЕС.

Той изброи 4 правила за това как може да си успешен в България, ако си чужда или нова българска компания, която иска да инвестира на пазара у нас. Като първо и най-важно експертът на Световната банка посочи - да се избягват правителствените институции, колкото може повече, независимо, дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции, аргументира се Томпсън.

Втората му препоръка е да се минимизират договорите, с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор, е много възможно да загубите, посочи финансовият специалист.

"Третото е, да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими и много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения. Трябва да имате ясен план за това как да промените степента на умения на работниците", изтъкна Тони Томпсън.

Четвъртата му откровена препоръка е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото "те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса".

Постоянният представител на Световната банка у нас обобщи, че е необходима реформа в публичната администрация и договорната система, защото имат отношение към бизнеса. "Провеждане на реформа в образованието е важно, за да се развива страната напред, както и качеството на образованието да е по-високо. Нужна е и силна политика на конкуренция за преодоляване на монополното положение на силните на деня компании", убеден е Томпсън.

Той добави, че 20% от завършващите висшисти в България напускат всяка година и това е голяма загуба за страната. Не се връщат, защото имат повече възможности за работа в чужбина, завърши Томпсън.

България трябва да продължи борбата с корупцията, за да подобри възможностите за правене на бизнес в страната, заяви на същото събитие анализаторът от Световната банка Сирдхард Шарма, цитиран от БНР. Експертът препоръча и намаляване на зависимостта между политическите сили и фирмите.

Той също коментира проблема с обвързаността между властта и бизнеса като посочи, че той съществува във всички страни, но най-вече в тези от Източна Европа.

"Това е случаят, когато фирми, които са свързани с властимащите, стават по-конкурентоспособни и бизнесът им върви по-добре. Когато политиците изгубят властта, рентабилността на фирмите направо се срива", обясни той.

Фирмите трябва да се чувстват защитени от закона, а не да се страхуват, че бизнесът или имуществото им ще бъдат отнети, допълни той. Даде пример от проучване, според което ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, тогава брутният вътрешен продукт на глава от населението се увеличава с 500 %.

Извършването на тези реформи ще подобри конкурентоспособността на страната и ще доведе до по-стабилни икономически показатели, смята анализаторът от Световната банка.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »