Минималната работна заплата след първи юли ще се увеличи с 16 лева

01 юни 2015 - 16:58 |   Прочетена (3660) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Минималната работна заплата след първи юли ще се увеличи с 16 лева и ще надхвърли определения праг на бедност. Това е записано в доклада на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин към проектопостановлението, което трябва да одобри правителството, предаде БНР.


Правителството ще препотвърди влязлото в сила от януари увеличаване на минималната заплата и планираното ново от месец юли, след като спази процедурата и съгласува намерението в националния тристранен съвет. ВАС отмени увеличенията с мотива, че не е спазена точно процедурата по съгласуване.

В мотивите си към предложението Ивайло Калфин посочва, че периодичното увеличаване на минималното възнаграждение гарантира запазване и умерено увеличаване на покупателната способност на доходите на голяма част от работещите, а ръстът не води до допълнителни тежести в други области и ефектът върху държавния бюджет и бюджетните организации е предвидим и поносим.

След плащане на данъци и осигуровки, минималната заплата в момента осигурява чист доход от 282 лева. След първи юли той ще е със 16 лева повече и ще достигне 298 лева. По този начин нетната минимална работна заплата ще бъде макар и с малко, 12 лева, над линията на бедността.

Според социалното министерство двукратното увеличаване през тази година е съобразено с динамиката на средните нива на заплащане в страната. Очаква се тази политика да мотивира безработните към по-активно поведение на пазара на труда. Други очаквани положителни ефекти от ръста са оживление в потреблението и повече приходи от данъци и осигуровки. Плавното повишаване на минималната заплата е основно средство за борба със сивата икономика, се посочва още в доклада на вицепремиера

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »