Бюджетният излишък към края на април е 1.06 милиарда лева

26 май 2015 - 15:38 |   Прочетена (1504) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

За първи път от началото на годината е регистриран бюджетен излишък, обяви по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов. Най-много пари са влезли в бюджета от ДДС и социално осигуряване, уточни министърът, цитиран от БНР.

Към 30-и април бюджетната позиция "излишък" е в размер на 1 милиард и 66 милиона лева, което е най-доброто фискално изпълнение спрямо последните години, съпоставимо с това от 2008-а година.

 „За сравнение, миналата година, по една или друга причина, салдото при съпоставим размер на разходите по бюджета беше отрицателно - в размер на 864 милиона лева", уточни финансовият министър. Това представлява номинален ръст от 11.5%, при заложен ръст в закона за бюджета на 2015 спрямо 2014 г. в размер на 4.3%.

Ръстът се дължи най-вече на повече постъпления от ДДС, каза Горанов и обясни, че към 30 април приходите от ДДС са с 359.3 млн. повече спрямо същия период на 2014 г., което представлява ръст от 16%.

След приходите от ДДС с най-голямо повишение са сумите постъпили по бюджета на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса - 271.1 млн. повече спрямо 2014 г. или ръст от 14.4%, обяви Горанов. От акцизи са постъпили 111.8 млн. лева повече или това означава около 10% ръст.

Министърът на финансите изрази увереност, че проблемите, свързани с контрабандата и избягването на плащането на данъци и кражби от българския бюджет, е не само в българските митници и това е проблем на постоянен анализ и въздействие от страна на българските правораздавателни органи.

„Правителството взема решителни мерки за справяне с корупцията по митниците, предстои да бъдат монтирани камери на най-големите ни гранични пунктове, за да се намали човешкият фактор", обяви още министър Горанов.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »