Работодатели ще влизат в затвора, при смъртен случай на работник без договор

20 април 2015 - 09:28 |   Прочетена (1288) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Ако работник, нает без трудов договор, загине по време на работа, работодателят му да влиза в затвора. Такова изменение на Наказателния кодекс подготвят експерти на социалното и правосъдното министерство, съобщи пред Би Ти Ви министърът на труда Ивайло Калфин. 

Той коментира темата след като преди десетина дни при срутване на хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден" загинаха четирима работници.

Калфин изрази надежда, че БСП и ДПС ще подкрепят промените в пенсионната система, подготвяни от министерството, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание. "Ако е честна, част от опозицията ще намери в законопроекта 90% от своите предложения, няма да е честно към хората, ако не го признаят", каза Калфин.

Той припомни, че основа за законопроекта е докладът на експертния съвет, работил през последните няколко години, включително по времето, когато министър на труда беше Хасан Адемов (ДПС), а голяма част  от предложенията на БСП също могат да бъдат открити в документа.

Министърът, който е представителят на АБВ в кабинета, изрази убеденост, че подкрепящите управлението парламентарни групи също ще гласуват за него. По повод критиките от страна на работодателски съюзи коментира, че "няма как да се направят подобни промени и всички да бъдат щастливи" и призова даващите съвети да обявят и как лично са готови да участват в подобряването на системата. 

На предстоящия форум на АБВ, който трябва да избере лидер, Калфин ще гласува за Георги Първанов, който подаде оставка в знак на несъгласие с парламентарната група, гласувала за увеличаването на външния дълг. 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »