Повече от половината пенсии са инвалидни

02 април 2015 - 09:32 |   Прочетена (957) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Над 50% от пенсиите в страната са инвалидни". Това обяви социалният министър Ивайло Калфин в ефира на Нова ТВ. През последните години има силно нарастване на този тип пенсии. Те достигат своя пик, когато има висока безработица и спаднат доходите, поясни министърът.

Според Калфин ще се вземат мерки и за този проблем – "трябва да се даде лекарска експертиза за това какво може да работи даден инвалид, за да е пълноценен".

Той предупреди, че предвид демографските перспективи, пред които е изправена страната ни, ако нещо не се промени, в бъдеще "българите ще получават още по-мизерни пенсии".

"НОИ е един обикновен бюджет, който си има приходи и разходи. Голяма част от приходите идват от държавата, а това, което внасят работещите, е изключително малко", поясни министърът.

Във връзка с обвиненията, че има много хора, които цял живот не работят и получават социални помощи, а после и пенсии, Калфин уточни: "Тези, които нямат стаж, ако нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години – и то с ниска пенсия".

По отношение на сектор "Сигурност" ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, както и разграничаване на различните функции, които изпълняват служителите, стана ясно от думите на Калфин.

Калфин уточни, че големият проблем е хората над 55 години, които остават без работа, да си намерят работа. "Тези хора имат мотивация и трудови навици, които биха били добри работници, затова започваме програма за тези хора. Те ще бъдат стимулирани с различни облекчения. Това обаче не е част от пенсионната реформа", добави още вицепремиерът.

По въпроса за насърчаването на майките на 30 години да раждат, социалният министър определи, че е абсурдно намаляването на отпуската по майчинство след третото дете.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »