867 милиона лева са одобрените допълнителни разходи от началото на годината

20 август 2014 - 14:32 |   Прочетена (827) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

867 милиона лева са одобрените допълнителни разходи от началото на годината, от които към момента са усвоени 395 милиона лева. Това каза на пред журналисти в Министерски съвет служебният министър на финансите Румен Порожанов, предаде Агенция „Фокус“.

 „В тези 867 милиона лева се намира и компонента от около 150 милиона, които са министерства и ведомства, свързани с Програмата за инвестиции и растеж. Отделно към тези 867 милиона трябва да добавим и общинските проекти, които са в това постановление за развитие и растеж“, обясни Порожанов.

По думите му, съответните данъчни постъпления са в рамките на отчетните за 2013 година, като имаме превишаване на приходите за преките данъци с около 217 милиона лева и осигурителните вноски около 165 милиона лева.

„Проблемът е, че независимо от надценените приходи, има достатъчно добра възможност да се направи съответното разумно изразходване на средства, така че неизпълнението да бъде компенсирано с разходи, които не се извършват“, уточни Порожанов.

„Другият голям проблем, който създава проблем по изпълнението на програмата е именно невъзстановяването на спрените средства по ОП „Околна среда“ и „Регионално развитие“. Към момента имаме невъзстановени средства от около 480 милиона лева и фактически, бюджетът на национален фонд, в който са всички оперативни програми има своите разходни тавани“, добави Порожанов.

 По думите му, това влияе върху натиск върху дефицита по настоящия бюджет и неплащането на тези договорени проекти, води до катализиращи проблеми в това, че проектите са започнати и текат сроковете за тяхното изпълнение, общините се декапитализират, използвайки собствен финансов ресурс да могат да разплащат със строителните компании в рамките на възможностите си.

 „Респективно в края на годината, бюджетите, които трябва да усвоим вече са в края на програмния си период. Трябва да направим всичко възможно да се възстановят оперативните програми. Плащанията, които ще бъдат извършени до 30 октомври, да могат да бъдат заявени, така че да се възстановят на България в рамките на настоящата финансова година“, каза Порожанов.

„Това са основните програми, които напрягат бюджета за тази година. Трябва да запазим дефицита ни в рамките на 3-те процента, като трудно ще избягаме от актуализация на бюджета, която да представим на новото Народно събрание, когато то се формира“, каза още Румен Порожанов.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »