Близо 1 млрд. лева е дефицитът в бюджета към края на юни

31 юли 2014 - 08:55 |   Прочетена (686) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Близо един млрд. лева е дефицитът в бюджета към края на юни, съобщиха от финансовото министерство. Сериозно увеличение на разходите оказват ускорените европейски плащания, както и временно замразените плащания по оперативните програми „Околна среда" и „Регионално развитие". По-високи са и социалните разходи.

Общо данъчните постъпления нарастват минимално през първото полугодие спрямо същия период на миналата година, но прави впечатление изоставането при събирането на косвените данъци. В проекта за актуализация на бюджета дори от финансовото министерство предлагат намаляване на приходите с 500 млн. лева, като финансовият министър Петър Чобанов обясни, че това най-вече се дължи очаквано неизпълнение на постъпленията от ДДС от внос.

От финансовото министерство отчитат, че нивото на невъзстановения данъчен кредит намалява със 190 млн. лв. - от 320 млн. лв. към юни 2013 г. на 130 млн. лв. към месец юни 2014 година.

Фискалният резерв към края на юни е 6,6 млрд. лева. По-рано през деня финансовият министър Петър Чобанов обясни, че се очаква към края на юли резервът да бъде 8,7 млрд. лева.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »