Бизнесклиматът се влошава през юни във всички сектори

28 юли 2014 - 12:32 |   Прочетена (531) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

През юли показателят за бизнесклимата се понижава с 3.2 пункта спрямо юни като спад има във всички отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, съобщи Националния статистически институт.

Този месец стопанската конюнктура се влошава повсеместно за разлика от миналия, когато спад имаше само в промишлеността и услугите. През първите пет месеца на годината тенденцията беше обратната и бизнес климатът постоянно се подобряваше.

През юли мениджърите от всички сектори твърдят, че бизнес средата става все по-несигурна, а търсенето продължава да се свива. Прогнозата им е, че цените ще се запазят непроменени до края на октомври. 

В промишлеността спадът е с 2.1 пункта заради засилващия се песимизъм на мениджърите за развитието на компаниите им през следващите 6 месеца. Те признават, че поръчките към тях намаляват и че обмислят съкращения на персонала през следващите три месеца.

Въпреки навлизането в разгара на строителния сезон бизнесклиматът в сектора се понижава с 3 пункта заради по-резервираните очаквания на предприемачите за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Производственият график е осигурен с договори за 4.8 месеца, което е с 0.4 месеца по-малко отколкото през април. Неблагоприятни са и очакванията за нови поръчки. 

В търговията на дребно спадът е още по-голям - с 6.2 пункта спрямо предходния месец. Намалява оптимизмът за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца. 
 
В сектора на услугите бизнесклиматът се влошава с 2.8 пункта. Мнозинството мениджъри вече очакват през следващите шест месеца състоянието на компаниите да "остане същото", а не "да се подобри", както сочеше предишната анкета. Според тях търсенето на услуги се подобрява към момента, но тенденцията няма да се задържи през следващите три месеца. 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »