ББР ще предоставя кредити при облекчени условия на малките и средни предприятия

15 юли 2014 - 09:23 |   Прочетена (993) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Българската банка за развитие ще предоставя кредити при облекчени условия на малките и средните предприятия за производство, иновации и експорт по споразумение с Търговско-промишлената палата.

През последната година Българската банка за развитие успя да свали цената на кредитния ресурс за цялата банкова система, изтъкна изпълнителният директор Иван Христов, цитиран от БНР.

„Да стигнеш до кредитиране на малки и средни предприятия, без да имаш клонова мрежа, е много сложно и трудно. Разчитаме на сътрудничество, за да стигнем до малките, средни производители в региони, в които има висока безработица, в които останалите търговски банки трудно се решават да кредитират”, обясни той.

Една от кредитните линии, която банката предлага, е за стартиращ бизнес до 50 хиляди евро срещу шест процента лихва и десет на сто участие в инвестицията, посочи Лъчезар Тодоров от банката.

„Ниските лихвени нива, които гледаме да предлагаме, приемаме всякакви обезпечения. Можем да стигнем до лихвени проценти от 3.5 процента, които са конкурентни дори на европейско ниво”, каза Тодоров.

По Програмата за развитие на селските райони банката може да покрие до 80 на сто от гаранцията към финансиращата банка, сподели Самуил Шидеров, изпълнителен директор на Гаранционния фонд.

„Към днешна дата това, което сме гарантирали, е 150 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони. В сектор "Земеделие" 150 милиона представлява една десета от цялата експозиция на банките към този сектор”, посочи Шидеров.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »