Промишленото производство през май е нараснало с 4.9%

08 юли 2014 - 13:09 |   Прочетена (576) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Промишленото производство през май е нараснало с 4.9 на сто спрямо същия месец на миналата година, показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ). На месечна база обаче има малък спад - от 0.7 процента.

Най-голям ръст се отчита в добивната промишленост – 10.5 на сто, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.4% и в преработващата промишленост - с 2.8%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета -с 32.8%, производството на превозни средства, без а втомобили -с 24.9%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 12.6%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 9.4 % и др.

Спад за годината има при производството на тютюневи изделия - със 17.4%, производството на напитки - с 13.5%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм -с 6.4%. В сравнение с април спад има в преработващата промишленост - с 1.8%, и в добивната промишленост - с 0.8%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение от 0.1%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 15.7%, производството на тютюневи изделия - с 12.9%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 11.1%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 6.1%, производството на напитки - с 6%.

Ръст през май спрямо април има в производството на основни метали - с 5.4%, и на облекло - с 3.5% и др.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »