Бизнес климатът се влошава през юни

27 юни 2014 - 12:16 |   Прочетена (650) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

През юни 2014 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 1.0 пункт спрямо предходния месец заради по-неблагоприятно развитие в промишлеността и услугите, съобщи Националният статистически институт. Несигурната икономическа среда тревожи компаниите във всички отрасли, не се очаква повишение на цените през следващите три месеца. 

Бизнес климатът в промишлеността намалява с 1.8 пункта в сравнение с май  поради по-песимистичните оценки на промишлените предприемачи за сегашното състояние на предприятията. Същевременно производствената активност се оценява като леко подобрена, а в очакванията за бизнес състоянието и дейността в отрасъла през следващите месеци са умерено оптимистични. 

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, посочвани от предприятията като пречка за развитието на бизнеса им.

В услугите влошаването на бизнесклимата е с 5.6 пункта в сравнение с май заради влошени оценки за бъдещото състояние на компаниите. Търсенето е намалено като не се очаква това да се промени.
 
Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ развитието на 
бизнеса в отрасъла, следвана от конкуренцията в бранша. 

 В строителството през юни бизнес климатът се подобрява с 4 пункта. Строителната активност се подобрява, но прогнозите за следващите три месеца не са оптимистични заради несигурната среда. Конкуренцията и финансовите проблеми са основните проблеми в сектора. 
Не се очаква вдигане на цените. 

В търговията на дребно няма промяна спрямо предишния месец, а прогнозите за следващите шест месеца са благоприятни. Търговците планират да увеличат поръчките към доставчиците, а продажбите им да се увеличат. 

Най-сериозните фактори, затрудняващи дейността в бранша, продължават да са несигурната икономическа среда, конкуренцията и недостатъчното търсене, като през последния месец анкетата регистрира намаление на негативното въздействие на първия фактор. 
 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »