Световната банка понижи прогнозата за растежа на глобалната икономика

11 юни 2014 - 09:00 |   Прочетена (682) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Световната банка понижи прогнозата си за растежа на глобалната икономика, като сочи, че съвпадането на ред събития, от кризата в Украйна, до необичайно студеното време в САЩ, е забавило икономическия растеж през първото полугодие.

Институцията, която се бори с бедността, прогнозира, че световната икономика ще отчете растеж от 2.8%, което е под прогнозата й от януари, когато прогнозираше ръст от 3.2%, но изрази увереност, че растежът вече е „стъпил върху по-солидна почва”.

В публикувания два пъти годишно доклад Глобални икономически перспективи Световната банка сочи, че напрежението между Русия и Украйна е засегнало глобалното икономическо доверие. Банката понижава прогнозата и за САЩ – от 2.8% на 2.1%, за да отчете негативното влияние на необичайно студеното време в началото на годината.

През първото тримесечие щатската икономика отчете свиване за първи път от 3 години, но вече се възстановява.

„Да, има сериозно понижение за 2014”, казва Андрю Бърнс, водещ автор на доклада – „Но това до голяма степен е отражение на неща, които вече се случиха”.

Световната банка очаква растежът да се ускори по-късно през годината, заради задълбочаване на възстановяването при развитите икономики. Банката остави без промяна прогнозата си за растежа в идните две години – съответно на 3.4% и 3.5%.

Прогнозата се базира на допускането, че ситуацията в Украйна ще остане напрегната, но няма да се влошава. Една ескалация на кризата би засегнала допълнително доверието, като ще накара фирмите да отложат инвестициите и ще спъне растежа в развиващите се икономики, потенциално с до 1.4 процентни пункта при най-лошия сценарий.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »