Стартира бюджетната процедура за 2015 г.

29 януари 2014 - 14:07 |   Прочетена (906) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Правителството стартира бюджетната процедура за 2015 г. С нея се създава необходимата организация и координация между отделните разпоредители с бюджет в процеса на бюджетно планиране и съставяне на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г. и на проекта на държавния бюджет за 2015 г., пише правителствената пресслужба.

Бюджетната процедура обхваща всички бюджетни организации, както и юридически лица, контролирани от държавата и/или общините, които не са част от консолидираната фискална програма, но попадат в обхвата на сектор „Държавно управление”. Решението за бюджетната процедура определя етапите, сроковете, разпределението на отговорностите и изискванията за съставянето на средносрочната бюджетна прогноза и на проекта на държавния бюджет.

Определени са основните правила, които следва да се спазват в рамките на бюджетния процес, както и необходимите оценки, разчети и базата за разработване на двата документа.


Процедурата за 2015 г. е разделена на два основни етапа. Първият приключва през април т. г. с приемане от Министерския съвет на решение за одобряване на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г. и за одобряване на актуализация на Стратегията за управление на държавния дълг. Вторият етап на процедурата приключва в края на октомври с одобряването от правителството на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2015 г. и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, която представлява мотиви към законопроекта.

Спазването на бюджетната процедура създава условия за прозрачност и представлява елемент на доброто управление на публичните финанси, сочат от кабинета.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »