ГЕРБ: Народното събрание подписва празен чек на Министерски съвет

05 декември 2013 - 09:38 |   Прочетена (841) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

На фона на продължаващите трети ден дебати по член 1 от Закона за държавния бюджет за следващата година представители на управляващите и опозицията – Алиосман Имамов от ДПС и Менда Стоянова от ГЕРБ, сблъскаха по bTV гледните си точки по няколко особености на закона.

Стоянова разкритикува заложените 500 млн. лв. в бюджета във т. нар. фонд за проектно финансиране, наречен публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". „Тези 500 млн. лв. ще се изхарчат непрозрачно – Народното събрание подписва празен чек на Министерски съвет”, категорична е тя.

Алиосман Имамов контрира, че се знае за какво ще бъдат похарчени тези пари, като обясни единствено, че „управляващите казват къде и как ще се харчат”. Той обясни, че по време на семинара в Боровец е бил обсъден начинът, по който ще се похарчат парите за непредвидени разходи, като финансовият министър Петър Чобанов е предложил критерии за оценяване на проектите. Те обаче трябва да бъдат „облечени в нормативна рамка”.

Менда Стоянова обясни, че е предложила в Закона за бюджета да бъде посочено изрично, че 5 млн. лв. от този фонд ще бъдат заложени за конкретен проект в нейния избирателен район – Пловдив. „Не го правя от популистки цели, а с ясното съзнание, че 500 млн. лв. ще се изхарчат непрозрачно. Исках да оборя начина, по който тези милиони ще се изразходват”, заяви тя.

Имамов постави това предложение в графата „абсолютно популистки предложения на опозицията” - „да вземем от общите пари за нашата община”. Депутатът от ДПС предположи, че след член 1 нов проблем ще бъдат дебатите по член 50, който регламентира бюджетните отношения между централната власт и общините”.

И двамата народни представители бяха единодушни, че в приходната част на Бюджет 2014 е „напрегната”. Докато според Имамов тя е „малко напрегната” и „не може да се говори за срив, апокалипсис и какви ли не други измишльотини за свършване на парите в средата на годината”, Стоянова вижда „изключително напрежение” в приходната част.

Според нея параметрите няма да бъдат изпълнени, а икономиката на България, която е „малка и отворена”, ще бъдат податлива на негативни промени във външната среда. „България се влияе от растежа на европейската икономика. За съжаление няма сериозни индикации за растеж”, коментира тя и прогнозира „трудна от финансова гледна точка” 2014 г.

Гледните точки на управляващи и опозиция се сблъскват и в частта с бюджетните буфери и източниците на икономически растеж. Според Алиосман Имамов парите за непредвидени разходи в Бюджет 2014 могат да играят ролята на буфер и за вътрешен растеж. „Ние разчитаме на повече инвестиции и на повече растеж”, отбеляза той.

Менда Стоянова изрази несъгласие с перспективите, предложени от управляващите. „На нас ни трябват външни инвеститори, а Имамов говори за инвестиции от буферите в бюджета”, отбеляза тя.

Тя посочи като лош сигнал към чуждестранните инвеститори въвеждането на 20% такса върху печалбата на производителите на зелена енергия, която беше предложена от „Атака” между първо и второ четене на бюджета. „Грубият начин по който се прави, без дискусия, е отблъскващ, а не привличащ инвеститори”, критикува Стоянова.

По думите й, тези 150 млн. лв., които биха влезли в бюджета от тази такса, ще бъдат насочени към НЕК, за да компенсират загубите на държавната компания от въведеното в средата на лятото 5-процентно намаляване на цената на тока.

Според Алиосман Имамов това би било справедливо. Той призна, че секторът е деликатен, но изтъкна, че не трябва да се отъждествява случващото се в него с инвестиционния процес в страната изобщо. „Ако създадем добри условия, ще дойдат инвеститори, независимо какво се случва във ВЕИ сектора”, категоричен бе депутатът от ДПС.

Представителят на управляващата коалиция упрекна опозицията от ГЕРБ в бойкот на гласуването на бюджета. „Това ми е 13-я бюджет, за два дни сме приемали цели бюджети, а сега не можем да приемем един член”, коментира Имамов. Стоянова обаче контрира, че през последните два пленарни дни на дебатите по бюджета е било отделено много малко време.

„Член 1 е най-важен – там са всички приходи и разходи, а те водят до промени в другите членове. В него трябваше да влязат и приходите от таксата за ВЕИ”, обясни тя.

 „Във вторник 2/3 от депутатите от ГЕРБ не можаха да изразят критиките си, защото управляващите прекратиха дебата. Двама души се изказаха и дебатът беше прекратен и то по текст, който се внася между две четения. С прекратявани на дебатите не се управлява демократично”, заяви още Менда Стоянова.

„Бойкотът на ГЕРБ по отношение на бюджета е явен и брутален. Има безсмислени изказвания, които не заслужават внимание. Има абсолютно некоректни писмени предложения – половината от всички 38 противоречат изцяло на принципите на бюджетирането. Това са писани на коляно предложения, за да ги има все пак там. ГЕРБ ни задръства с безсмислени предложения”, отговори Алиосман Имамов.

„Кой преценява кой прави смислено предложение и дали може да го защити в зала. Понеже вие преценявате, че е незащитимо, вие не му давате право да излезе и да го защити”, отвърна Менда Стоянова, като изтъкна, че темата за демокрацията е „по-важна от парите и бюджета”.

„Ако ръководството на Народното събрание ще преценява кой се изказва смислено и кой губи времето на парламента, по-добре да го закрием”, заяви тя.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »