Адемов: 94 милиона лева повече са парите за социални политики

04 декември 2013 - 09:38 |   Прочетена (683) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Всеки четвърти лев от бюджета, който се гласува сега, е за социално подпомагане. 94 млн. повече са парите за политиките на социалното министерство през следващата година. Големият проблем е икономиката да върви, доходите да растат, за да можем да помагаме на повече хора. Това каза социалният министър Хасан Адемов в предаването "Здравей, България" на Нова ТВ.

Министърът коментира лансираната от Анри Малос идея за обща европейска минимална заплата от 800 лв. По думите му идеята не е нова и тепърва ще се дискутира, но в крайна сметка ще се съобрази с всички еврочленки.

За България тази сума не е реалистична в момента, каза министърът. Според него европейската концепция за свободно движение на стоки и услуги е не от ниски към високи доходи, а от ниска към висока квалификация.

Министърът коментира и оплаквания на хора с увреждания, че през декември не са получили помощите за октомври. Според него още в петък миналата седмица са преведени 12 млн. лв., за да могат хората да си получат парите за 3 декември, празника на хората с увреждания.

На въпрос дали програмата за лични асистенти ще продължи след март месец, когато изтича, министърът съобщи, че са намерени средства от други програми в размер на 25 млн.лв., за да продължи програмата. Както всяка една програма, тя е за определен период, за определена бройка. През следващата година ще продължим, но няма как да обхванем всички, които имат нужда, каза министърът.

Министърът каза още, че приетото увеличение на пенсиите с 3% ще струва 120 млн. и ще се индексира от юли, защото няма финансова възможност увеличението да започне от януари.

Адемов коментира и намалението на партийните субсидии. Преди няколко години принципът е бил 5% от минималната работна заплата, която беше 240 лв. Тогава бяха наложени тези 12 лв. и имаше обществено съгласие. Но аз не съм сигурен, че тези 45 млн., които ще се спестят от партийните субсидии сега, могат да решат социалните проблеми, каза министърът.

На въпрос за програмата за енергийно подпомагане той отговори, че сегашното правителство е допълнило с 55 хил. броя на хората, които получават помощи, но няма как програмата да обхване всички нуждаещи се.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »