ИПИ предложи алтернативен бюджет, с малък излишък

05 ноември 2013 - 14:25 |   Прочетена (1112) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи алтернативен държавен бюджет за 2014 година, в който има излишък от 27 млн. лв.

Според експертите, изготвили проекта, разходите на всички администрации трябва да бъдат намалени с 10%, с изключение на тези, свързани с образованието. Общият ефект от намаляване разходите ще бъде около един милиард лева.

Институтът предлага общите приходи в бюджета догодина да бъдат 29,87 млрд. лв., което е 36,6% от БВП. В проектобюджета на ИПИ общите разходи падат с около 2,5 млрд. лв. спрямо проекта на министър Петър Чобанов до 28,9 млрд. лв., което е 35,5% от БВП.

Проектобюджет на ИПИ е с положително салдо от 27 млн. лв., а проектът на финансовото министерство е с дефицит от 1,472 млрд. лв.

Икономистите предлагат да не се спира пенсионната реформа, както и разбиване на монопола на Националната здравна каса чрез пренасочване на 2% от здравната вноска към частен здравен фонд.

Заложеният от правителството ръст на брутния вътрешен продукт от 1,8% е доста оптимистична прогноза, каза Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ, на пресконференцията, на която бе представе алтернативният държавен бюджет.

По думите на Костадинова този ръст е трудно постижим и не отчита два риска - очакванията за нова рецесия в еврозоната и политическата несигурност в страната.

Необходимо е да се заложат по-сериозни буфери в бюджета. Тези буфери или липсват или са незначителни, смятат в ИПИ.

Икономистите от института предлагат държавата да има балансиран бюджет през 2014 година и са готови с вариант с по-ниски данъци и по-малки разходи, каза Петър Ганев, старши икономист в ИПИ.

Експертите предлагат да падне данък "дивидент" (който сега 5%), премахване на данък "лихва" (10%), премахване на данъка върху наследството, ограничаване на данъчните преференции. Предлага се постепенно увеличаване на акциза върху цигарите.

На страницата си във Фейсбук от ИПИ публикуваха и "разходна бележка" със сумата, дължима от всеки българин за издръжката на държавата и социалната система през 2014 г. Средно ще платим по 4500 лв., като в края на годината ще ни се пада правителствен дълг за 2500 лв., отбелязват експертите, като отбелязват, че сметката е средно за всички, а работещите плащат много повече.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »