БСП предлага данъкът върху лихвата по депозитите да намалява с по 2% годишно

18 октомври 2013 - 13:16 |   Прочетена (788) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Данък "лихва" да падне от 10% на 8%, а в следващите години ставката да пада с по два процента, а в края на мандата на правителството да е 0%. Това е предложението на БСП за промяна в Закона за доходите на физическите лица, съобщи националното радио.

Данъкът „лихва върху депозитите“ беше въведен от ГЕРБ, по предложение на бившия финансов министър Симеон Дянков. Новото правителство на Пламен Орешарски, обаче запази ставката, а днес от БСП казаха, че отмяната й е едно от двете различия със сегашния кабинет.

Корнелия Нинова призова, така, както правителството се е вслушало в исканията за запазване на данъчните облекчения за младите семейства при ипотечните кредити, така сега да се вслуша и за данъка върху лихвите по депозити:

„През 2014-та данък лихви да бъде намален от десет на осем процента, в тригодишната рамка занапред да бъде заложено също такова намаление. Всяка година с два процента докато в края на мандата този данък се анулира. Аргументът на правителството е, че от него се събират около 90 милиона и бюджетът не може да се лиши от тези приходи. Ние проявяваме разбиране, че не може да стане веднага през 2014-та, но правим и своята първа крачка“.

Нинова посочи, че "Коалиция за България" държи предизборните обещания да бъдат отразени в бюджета. Затова от БСП са оптимисти, че голямата част от обещанията са и заложени там. Заложено е и увеличаване на приходната част на 1 милиард лева, което е постижимо чрез борба с контрабандата.

Петър Кънев допълни, че за ваучери за храна, например, се очаква да бъдат отпуснати 240 милиона лева и допълни:

„Готова е макрорамката - ръст на икономиката за следващата година 1,8 на сто, бюджетен дефицит 1,8%. Можем спокойно да не се правим на по-големи католици и от Папата. Спокойно да си заложим двата процента, инфлация 1,8 процента“.

Очаква се до края на следващата седмица параметрите на бюджета да бъдат публични за обществено обсъждане.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »