Делян Добрев прогнозира рецесия до края на тази година

23 септември 2013 - 09:24 |   Прочетена (918) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

За първи път от 2009 г. до края на годината най-вероятно България отново ще изпадне в рецесия, прогнозира бившият министър на икономиката, а сега депутат от ГЕРБ, Делян Добрев. В дискусия с депутата от БСП Корнелия Нинова в предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия той посочи, че за разлика от 2009 г. предстоящата рецесия няма да е в момент, в който останалите държави също са в рецесия, а във време, в което те регистрират рекордни тримесечия, цитира го Дневник.бг.

Добрев посочи като недостатък на първите сто дни от управлението на кабинета "Орешарски" липсата на реални резултати в борбата с безработицата въпреки предизборните обещания на левицата. И посочи, че безработицата тепърва ще нараства през зимата, "а икономическият ръст го няма никакъв".

Той припомни спорните назначения на правителството и актуализацията на бюджета, в която, по думите му заради социален пакет от 40 млн. лв. е изтеглен нов заем от 1 млрд. лв., без да е ясно за какво ще отидат парите. "Сто дни на липса на инвестиции, които вече клонят към нулата, на постоянна безработица, която дори и през летните месеци бе замразена, въпреки щедрите обещания за заетост. Най-лошото е, че фирмите не се чувстват сигурни и затова няма инвестиции", заяви Добрев.

Все пак посочи плюс в работата на правителството – че се е отказал от голяма част от предизборните си обещания. "Те се отказаха от това да премахат плоския данък, отказаха се да въведат семейно подоходно облагане, поне на този етап. Оставят данък лихва, премахват данъчните облекчения за младите семейства. Това са все стъпки в правилната посока и запазват финансовата стабилност", допълни бившият министър.

Корнелия Нинова изтъкна мерките, взети от кабинета в социалната сфера, които според нея засягали около 1.2 млн. българи. Като напредък в областта на икономиката посочи връщането на задържани задължения от страна на държавата и възстановен ДДС, с който правителството дало знак, че ще е коректен партньор на бизнеса. "Това е големият успех - нормализиране на икономическата среда, помощ на бизнеса, за да работи и открива работни места и помощ на социално слабите и най-уязвимите", каза Нинова.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

Илия
23 септември 2013 - 09:31
1
Ох добре, че тоз говори за рецесия:) досега каквото е казал обратното е станало:.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »