Управляващите обмислят „край на монопола на здравната каса“

20 септември 2013 - 15:12 |   Прочетена (776) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Управляващите обмислят създаването на втори стълб в здравното осигуряване към края на мандата. Тази заявка направи премиерът Пламен Орешарски при обсъждането на програмата на кабинета, озаглавена "Държавност, развитие, справедливост", днес в Народното събрание, предава Дневник.бг.

"Въпреки липсата на резерви в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да забавим, но няма да отменим въвеждането на допълнителни стъблове в здравната система", каза пред депутатите премиерът. По-късно в кулоарите той обясни пред медиите, че ако е бил готов с тази идея, тя е щяла да бъде по-силно застъпена в програмата, но потвърди, че се обмисля вариант за допълнителен втори стълб, който да подпомогне  здравните услуги за гражданите.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева потвърди, че такава концепция се разработва и има различни идеи дали да се въведат няколко частни здравни каси или да остане сегашната НЗОК с възможност за задължително или доброволно здравно осигуряване по модела на пенсионното.

Кой модел ще бъде възприет ще се решава през пролетта, а прилагането му ще е през втората половина от мандата, каза Андреева.

Председателят на здравната комисия Нигяр  Джафер (ДПС), която повдигна въпроса за демонополизацията на здравната каса при обсъждането на правителствената програма, казва пред "Дневник", че моментът за такава реформа е назрял. По думите й въпросът бил залегнал в споразумение на Българския лекарски съюз с политическите сили. Това била позицията на съсловните и пациентските организации, както и на хора от здравната каса.

Според нея сегашният модел не може да продължи да функционира и доверието в здравната система е изчерпано. От думите й се разбира, че по-приемлив е вариантът за една основна здравна каса с допълнителни фондове. Въпросът е дали осигуряването там да бъде доброволно или задължително.

Няма как да се повтори моделът на сегашната пенсионна система, защото плащането на пенсии става след десетилетия, а  здравният риск може да настъпи веднага, коментира Джафер. Краен вариант по думите й е въвеждането на няколко частни каси по примера на Германия, който осигурява пълна конкуренция.

Може кабинетът Орешарски да е изненадата и най-накрая монополът на здравната каса да бъде разбит, прогнозира председателят на здравната комисия.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »