„Сега“: 108 млн. лв. от здравни вноски са изчезнали през 2013

09 септември 2013 - 12:05 |   Прочетена (761) |   Препоръчай (0) |   Коментари (3)

108 млн. лв., натрупани от здравни вноски, на които НЗОК разчита, за да върже бюджета си за 2013 г., са изчезнали между 1 януари и 31 март от сметката й в БНБ. За това алармира пред вестник "Сега" председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер.

"Никой не знае какво е станало с тези пари", казва тя. Според анализите на НЗОК толкова ще бъде дефицитът в края на годината и касата няма да може да се разплати напълно с доставчиците на медицински услуги без актуализация на бюджета си.

Част от сумата се натрупа от преизпълнението на приходите от осигуровки, а остатъкът е от трансфера към републиканския бюджет, спрян от Конституционния съд миналата година. За тези пари се разбра в края на годината. Така те останаха по сметките на касата, но не бяха предвидени в бюджета й за т.г. и затова вече не могат да се изхарчат без актуализирането му от парламента.

Актуализация обаче със сигурност няма да има, обявиха вече и от кабинета, и от парламента. И Джафер признава, че промяна на бюджета на НЗОК не се очаква.

"Значи предишните управляващи са харчили парите за здраве за каквото решат, а ние сега трябва да се чудим откъде да търсим средства", коментира Джафер. Управителят на НЗОК Румяна Тодорова също обяснява, че ще се водят разговори с финансовия министър Петър Чобанов и здравния министър Таня Андреева, за да се търси начин как да се финансира системата.

Хора от надзора на касата обясняват пред "Сега", че финансовото министерство твърди, че парите вероятно не са харчени за друго. Те не са в наличност по сметката, тъй като по закон касата може да получава по нея 1/12 от бюджета си всеки месец. Затова от НАП просто са превели по-малко пари от вноски за определен период.

Най-вероятно в края на годината ще се отчете определена сума над плана, но пък тогава пак няма да има време тя да се изхарчи. Въпреки всички тези процедурни хватки и оправдания безспорен е фактът, че това са пари за здраве, които не могат да бъдат изхарчени за това, независимо от нуждите на системата.

Най-вероятно е дефицитът на касата да бъде прехвърлен за 2014 г., а бюджетът й тогава да бъде увеличен с нужните средства, за да се разплати с болници и лекари за стари дейности. Това обаче ще задълбочи задлъжнялостта на медицинските заведения. Дълговете им вече гонят 390 млн. лв., а предишната власт ги остави на 340 млн. лв. В момента голяма част от болниците ползват парите си за последното тримесечие, а някои дори са го изхарчили. Преди дни надзорът на НЗОК реши, че за края на годината ще има ново бюджетиране за болниците, съобразено с останалите средства на касата.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

Шимон Дянков
09 септември 2013 - 12:15
1
Какво се чудите? Бойко каза, че ще ни свалят от власт и да гледам да свия всичко що е останало...нищо де, тия пари пак при хората ще идат...по 50 лв. на протестиращ....
до Шимон Дянков
09 септември 2013 - 13:23
2
Само в тъпата ти глава се навъртат 50лв за протестиращ :) Това можеш да го кажеш за платените червени курви, за тях ти гарантирам че им плащат ;)
ПРЕДЛОЖЕНИЕ
09 септември 2013 - 20:43
3
ЗАЩО ВСИЧКИ ПАРИ СЕ СЪБИРАТ В НАП
А НЕ ЗА НЗОК В НЗОК
ЗА НОИ В НОИ
ВСЕКИ ДА СИ НАПРАВИ ОТДЕЛНО СМЕТКИ И ДА СИ ИМА ОТДЕЛНО РЕВИЗЬОРИ И ТОГАВА НИКОЙ НАМА ДА СЪ БЪРКА В ПАРТИ НА НОИ И НЗОК И ДЗПО
И ТОГАВА НЯМА ДА ИМАТ ДА КРАДАТ И ДА СЕ ОПРАВДАВАТ С НАП
И ТОГВА ИЗЛИЗА ЧЕ ШЕФОВЕТЕ НА НАП СА ЗА ЗАТВОРА
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »