Овчаров установи хиперинфлация при наследниците на Иван Асен II

23 август 2013 - 08:45 |   Прочетена (1419) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Съкровище с 28 бронзови монети от средата на 13 век беше открито на Перперикон, съобщава вестник „24 часа“, като цитира ръководителя на археологическите разкопки Николай Овчаров. На находката попаднали работници, които разширяват пътеката към скалния град.

Монетите са датирани към 1248-1250 година и са ценни, защото разкриват един недотам познат период от българската история - 30-годишна тежка икономическа криза във Второто българско царство, когато инфлацията в държавата достига до 1200 процента, пише изданието. 

"Само една от откритите монети е цяла, всички останали са насечени на части, което се е правило заради инфлационните процеси в страната", обяснява Николай Овчаров. Така от една монета са ставали две, три и повече. Ако в нормално състояние на икономиката 200 бронзови монети са стрували колкото една 4-грамова златна перпера по време на икономическата криза за една перпера вече са давани 2 300 - 2500 монети. 

"Интересното е, че разразяването на монетите е правено само по българските земи, което е своеобразен принос в световната икономическа история", казва Овчаров.

При разкопките тази седмица е открит и най-старият датиран глинен олтар. Той е от 15-14 век преди Христа, с диаметър от над 2 метра. Намерена е богата керамика , което позволява точното датиране на олтара. Върху него е открита и брадва - брадвичка от полускъпоценен камък яспис, вероятно пренесена като дар.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »