Чобанов: Мотивите на президента за налагане на вето са чисто политически

08 август 2013 - 10:23 |   Прочетена (688) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Мотивите на президента за налагане на вето имат чисто политически характер и са пример за явно политическо позициониране, което се разминава с функцията обединител на нацията. Това се посочва в позиция на министъра на финансите Петър Чобанов по мотивите на президента Росен Плевнелиев за връщане за ново обсъждане в НС на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 г. 

Не може да бъде споделена икономическата логика на изложените от президента мотиви за налагане на вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. (ЗИД на ЗДБРБ за 2013 г.).

В мотивите не са изложени и аргументи от правен характер, които да налагат упражненото от президента отлагателно вето, сочи Чобанов.

 В случай, че не бъде актуализиран държавният бюджет, правителството ще бъде изправено пред обективно неизпълнима цел за приходите, т.е. за останалите шест месеца трябва да се съберат с 1.4 млрд. лв. повече спрямо второто полугодие на 2012 година.

Това означава, че през второто полугодие на 2013 г. приходните администрации следва да постигнат ръст спрямо същия период на 2012 г. в размер на 13.7% и то при ревизирана прогноза за растежа на БВП от 1.9% на 1.0%.

Посочените данни показват категорично невъзможност за спазване на заложените параметри в закона и отлагането на неговата актуализация само ще отложи временно проблемите без да е налице възможност за решаването им, се казва в становището.

Ветото е най-сериозният инструмент за реакция, но в случая се използва за възпрепятстване и забавяне на изпълнението на програмата на правителството, насочена към предсказуемост, изрядност в отношенията и солидарност към уязвимите социални групи, се посочва още в позицията на министъра на финансите.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »