Миков: Никой президент не си е позволявал да наложи вето върху бюджета

06 август 2013 - 10:54 |   Прочетена (651) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Никой президент в България досега не си е позволявал да наложи вето върху бюджета, въпреки възраженията си по отделни текстове. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Михаил Миков, председател на Народното събрание. "Такава "оригинална" безпрецедентна стъпка на президента...ще има сериозно отражение върху отношенията между институциите", обяви Миков.

Казаното от председателя на парламента не е съвсем точно, защото първият български президент Желю Желев през юли 1996 г. връща промени в Закона за държавния бюджет, приети с мнозинството на БСП, припомня Дневник.бг.

Миков днес отново разви тезата си, че Законът за бюджета не е какъв да е закон, не може да бъде внесен от депутати в Народното събрание за разлика от други законопроекти, защото така конституционно се подчертава, че е пълно право на правителството да реализира своята програма и да я осигурява финансово.

„Много се надявам, че няма да има вето, че президентът ще оцени ситуацията“, коментира още Миков и допълни, че в тази ситуация има два варианта – или държавният глава да върне законопроекта за ново обсъждане, или да издаде указ за обнародването му.

 "Няма тази част, няма онази част. Другото е в кръга на оправданията". Тези думи на Миков бяха в отговор на въпрос за това кои текстове очаква да бъдат оспорени.

След среща между финансовия министър и президента Росен Плевнелиев в понеделник стана известно, по думите на Петър Чобанов, че държавният глава обмисля "някакъв тип вето", тоест възражение по отделни текстове от одобрената от депутатите актуализация на бюджета. Позицията на държавния глава се очаква да бъде обявена до два дни, стана известно от съобщение на институцията до медиите.

Миков коментира още, че и без това в България в момента има криза в авторитета на институциите, започнала още при предишния премиер, който наричал народните представители безделници. Според председателя на парламента най-голямата опасност за демокрацията днес е липсата на институционално уважение.

В отговор на въпрос дали наесен ще бъде търсен диалог с протестриащите, Миков обясни, че диалогът с тях не е спирал и че те също трябва да приемат, че това е формата. Според него диалогът трябва да се върне и между институциите – с президента, с политическите сили.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »