Кабинетът отпусна 700 хиляди на БЧК за разпределение на храни

19 юни 2013 - 19:28 |   Прочетена (529) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Министерският съвет предостави на Българския червен кръст 700 000 лв. от централния бюджет. Средствата са за изпълнение на плана за разпределение на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица и ще се използват за покриване на транспортните и административни разходи на БЧК, както и на разходите за съхранение на продуктите.

 

Разпределението на храни от интервенционни запаси на ЕС е една от пазарните мерки, която се прилага от голям брой държави-членки. Нейните цели са да бъдат подпомогнати чрез безплатно раздаване на храни най-нуждаещите се хора, като част от социалната политика на Европейския съюз, както и да бъдат реализирани неизползваните интервенционни запаси от земеделски продукти. Програмата се изпълнява успешно у нас вече пет поредни години, през които бяха раздадени общо 54 485 206 кг храни и хранителни продукти на стойност 89 360 480 лв., като са подпомогнати общо над 1 284 206 души.

 

С Регламент №1020/2012 г. Европейската комисия реши за реализиране на програмата в България през тази година да отпусне общо 17 927 750 евро (35 063 093 лв.). Предвижда се закупуване и раздаване на 11 вида продукти – ориз, брашно, спагети, захар, олио, фасул, леща, конфитюр, пчелен мед, вафли и картофено пюре. Тази година към бенефициентите по програмата са добавени две нови групи и така хората с право на помощи от интервенционните запаси на ЕС в нашата страна става 331 хил.

 

Планът ще бъде реализиран в партньорство между МЗХ, ДФ „Земеделие”, БАБХ, Агенцията за социално подпомагане, местните власти. Логистиката по програмата и доставянето на храните във всички общини на страната се изпълнява от БЧК.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »