Приходите от данъка върху лихвите по депозитите са едва 15.5 милиона лева

10 юни 2013 - 09:20 |   Прочетена (533) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Приходите в хазната от данъка върху лихвите по депозитите за първите 3 месеца на тази година са едва 15.5 млн. лв. Това стана ясно от данни на БНБ, включени в тримесечното издание "Икономически преглед".

Според анализаторите на БНБ има сериозен риск да не бъдат изпълнени предвидените от Министерство на финансите приходи от 132 млн. лв. При това темпо в края на годината данъкът ще бъде два пъти по-малко от планираното. През януари приходите от новия данък бяха 8.6 млн. лв., тоест през февруари и март общо са били събрани едва 6.9 млн. лв.

Същевременно депозитите в банковата ни система продължават да растат. За първите 3 месеца на годината техният размер се увеличава с 811 млн. лв. спрямо края на 2012 г. до 49.580 млрд. лв.

Според кредитния експерт Тихомир Тошев една от причините за слабите постъпления от новия данък е, че лихвите по депозитите намаляват, а така пада и чистият приход от тях, цитира го вестник „Сега“.

Последните данни на БНБ показват, че средният лихвен процент по новооткритите левови депозити на домакинствата пада с 0.98 процентни пункта през април на годишна база до 4.02%, а при депозитите в евро спадът е от 0.75 процентни пункта до 3.80%.

Според Тошев друга причина за ниските приходи от данък лихва е това, че хората напоследък залагали на по-дългосрочни - 6, 9 и 12-месечни депозити. Техният падеж ще е по-късно през годината. Въпреки това кредитният експерт не очаква приходите от "данък лихва" да надхвърлят 100 млн. лв., и то ако не мине идеята от данъка да се освободят влогове до 1000 лева.

Преди седмица стана ясно, че БСП обмисля да предложи частично облекчаване на облагането на лихвите върху депозитите. Ако промяната се случи, най-вероятно необлагаемият минимум ще бъде за влоговете до 1000 лева.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »