Роми източили половин милион с фалшиви ТЕЛК-решения

07 февруари 2013 - 09:39 |   Прочетена (757) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Близо половин милион лева са източени с фалшиви ТЕЛК решения под формата на социални помощи, съобщи bTV. Според телевизията, досега доказаните щети за държавата са 250 хиляди лева, но разследващите са открили още злоупотреби. Схемата действала последната година в Самоков и Долна баня.

Епидемия от белодробни заболявания сред децата в планинския град Самоков. Такъв извод може да се направи от молбите за социални помощи и приложените лекарски становища за десетки деца с астма.

Епидемия, разбира се, няма. Не може и да има. Най-малкото астмата не е заразна. Любопитното е, че и болни деца няма. А държавата е източена с близо половин милион лева. Може би схемата щеше да продължи да работи, ако полицията в Самоков не беше решила да провери. След като се оказа, че в съседен град е била доста успешна. Оказва се, че е приложена и в Самоков. Първоначално са установени 7 случая, а ровенето в документите разкрива общо 34 фалшиви документи и незаслужено получени социални помощи.

„Механизмът, по който се прави, е следният - семействата с тези деца (б.р – с реални проблеми) са получили тези обезщетения, разпространило се е между хората, ... но след това са започнати неистинските ТЕЛК-ове да изготвят”, казва Георги Тодоров - началник РУП-Самоков.

Схемата е - социално слаби семейства подават молби в дирекция „Социално подпомагане” за помощи. Прилагат и решение на ТЕЛК, според което детето им е с трайно увреждане. Диагнозата - астма с преобладаващ алергичен компонент. Така само за няколко месеца се оказва, че 34 деца са развили астма.

Установено е, че децата не са вписани нито в картотеките на болницата, нито пък имената им фигурират в папките на ТЕЛК. На базата на фалшификатите, социалните отпускат помощи. Родителите получават еднократно между 5000 и 6300 лева за минал период. И ежемесечна помощ в размер на 260 лева. Една от облагодетелствалите се от схемата е Росица, разказва в репортажа си телевизията. А източникът й на доходи - синът й Борислав.

За измамата признава и Стоянка. Дъщеря й Катя е напълно здрава, но е подпомогнала семейния бюджет с псевдозаболяването. Отново разказва за посредник, който уредил всички нужни фалшификати, за което и прибрал солидна комисиона.

Въпреки тези признания и разследването на престъпната схема, от дирекция „Социално подпомагане”-Самоков, отпуснало помощите, не са съвсем убедени, че решенията на ТЕЛК са фалшиви. И не обмислят за спрат парите за псевдоболните деца.

Само преди месец същата схема е била разкрита и в Долна баня. Източени са над 200 000 лева.

„В хода на разследването се установи, че част от неистинските ТЕЛК-ови решения са издавани в период от време, в който реално комисията по белодробни заболявания не е заседавала поради кадрови проблеми. Друга част са на реално освидетелствани лица, но са вписвани данни на децата на конкретните роми”, обяснява главен инспектор Васил Попов от РУП-Костенец.

Разплитането на успешната престъпна схема продължава. Арестувани са двама - Данчо Лихваря и неговата племенница. Техният шеф и мозък на схемата все още се издирва. Няма данни за замесени лекари или социални работници. Разследващите допускат, че разкритията едва ли спрат дотук. И че социално подпомогнатите с фалшиви документи са далеч повече.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »