Лихварство на пазара на бързи кредити, с лихви над 400%

12 ноември 2012 - 08:47 |   Прочетена (1052) |   Препоръчай (2) |   Коментари (3)

Бърз заем срещу годишна лихва от 408%. Това е едно от новите предложения на пазара на бързи кредити, които стават все по-популярни, пише в своя статия вестник „Стандарт“

Заради кризата и забавянето на заплатите все по-често хората се нуждаят от неколкостотин лева, за да закърпят бюджета за месеца и да си платят сметките за ток, вода и парно.

Най-голям ръст в банковите кредити има именно при тези до 1000 лв., сочат данните на БНБ.

Затова именно към този сегмент на пазара се насочват фирмите за бързи заеми, но лихвите са доста по-високи от тези на банките. Даването на парите става все по-лесно, но лихвите са все по-високи.

Например за заема може да се кандидатства чрез интернет, а получаването на сумата става по посочена от клиента банкова сметка. Отпусканите на заем суми в конкретния случай започват от 50 лв. и спират до вълшебните 399 лв.

Това се прави, тъй като само сумите над 400 лв. попадат под регулацията на Закона за потребителския кредит, който поставя определени правила. За заемите над 400 лв. задължително на клиентите трябва да се казва годишният процент на разходите, в който влиза лихвата заедно с всички такси и комисионни.

Докато за по-малките заеми клиентът може и да не разбере каква е реалната му годишна лихва. В конкретната фирма за бързи заеми ограничават срока за връщане на парите до 30 дни. Олихвяването, което в случая се нарича "такса", е поне 1 лев на ден за всеки 100 теглени лева. Така за заем от 100 лева за срок от 30 дни ще бъдете таксувани с 34 лева, което се равнява на 34% месечна лихва или 408% лихва за година.

За сравнение у нас дори заложните къщи предлагат 3% месечна лихва или 36% за година. Разбира се, удобството на бързите кредити дава възможност да теглите нужната сума и да я върнете, колкото се може по-скоро.

Минималният срок за погасяване на конкретния бърз кредит е 5 дни. Така например срещу 200 лева заем, след 5 дни ще трябва да върнете 214 лв. Това всъщност е 7% лихва за 5 дни. Всичко това се случва при положение, че около тези 7% лихва, но за цяла година се движат кредитите, предлагани от банки в страната.

Ако добавим към лихвата, всички такси, комисиони, застраховки и т.н. то годишният процент на разходите по банковите заеми варира между 15 и 25%. Както и да го погледнем, това е доста по-малко от 34% лихва за месец. Банките обаче имат определени изисквания към клиентите си и често отказват заем, ако не може да се докаже определен доход. В същото време удобството на бързите заеми е, че одобрението за отпускане на кредит може да стане до 15 минути. Така парите ще попаднат в ръцете ви почти веднага, за което обаче си плащате пресолено.

Бързите заеми отдавна попадат под фокуса на властимащите и обществото. Редица намерения предвиждаха, бързите заеми до 399 лева да бъдат вкарани в Закона за потребителския кредит, но това така и не се случи. От Комисията за защита на потребителите също посочват, че бързите заеми определено са обект на множество жалби от страна на потребителите.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

Наблюдател
12 ноември 2012 - 09:15
1
400% са нищо, има сайтове които предлагат по 950% ГПР, което си е чиста лудост!
Франки
12 ноември 2012 - 09:35
2
То щото при банките няма лихварство
Банка
12 ноември 2012 - 11:40
3
Е то ясно, че банките са лихвари, НО при тях ГПР-то не е в стотици проценти! Пак си връщаш като поп, но поне в банките, нещата се регулират. А при баш лихварите, вземаш 400лв., връщат 4000лв. На всеки му е ясно, че е непосилно за някой, който е закъсал за 400лв, да си стъпи на краката с тези пари и да върне 4000лв. В крайна сметка губи я имот, я кола, я крак, я ухо ...
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »