Едва 1 от 3-ма служители смята работното си място за психологически здравословно

14 март 2012 - 18:39 |   Прочетена (434) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Глобално социологическо проучване на агенция Ipsos, поръчано от Ройтерс показва, че компаниите по света трябва да свършат доста работа за подобряване на работната среда, защото едва всеки трети служител смята, че работното му място е "психологически безопасно и здравословно", пише Дневник.БГ

Без значение дали става дума за стрес, междуличностен конфликт, липса на яснота как те оценяват или на издигане в кариерата, 27% от анкетираните в 24 държави от всички континенти казват, че не се чувстват щастливи с психологичните аспекти на работната си среда.

"Работодателите трябва да обърнат внимание на психическото, а не само на физическото здраве на хората си. Трима от десет и без това е доста голям дял, в страни като Аржентина и Мексико той стига до 44 и 43 процента, а в Унгария е 42 процента, коментира Александра Евършед, главен вицепрезидент на Ipsos Public Affairs.

Почти половината, или 47% от всичките анкетирани 14 618 служители и работници казват, че средата на работното им място е спокойна и здравословна. Всеки четвърти (26%) обаче се колебае.

Любопитно е, че американци и канадци дават най-високата оценка за работните си места, въпреки че ползват по-малко почивни дни и празници от европейците, работят по-дълго и ползват по-малко социални услуги. След северноамериканците идват служителите от Индия, Австралия, Великобритания и ЮАР.

Служителите над 50 години с добри доходи в домакинството и по-високо образование са най-доволни от психосредата на работното място.

Евършед предполага, че подобряването на икономическата ситуация в някои от страните е допринесло за положителните оценки. "Данните са по-добри от тези в миналото. Индия, Китай, Бразилия, ЮАР - това са все страни, в които положението се подобрява. Но трябва да имате предвид, че допитването в последните три държави е правено онлайн, т.е. е сред хора с по-добри позиции."

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »