Париж и Берлин ще изнасят лекция на Борис Джонсън

24 септември 2016 - 13:10 |   Прочетена (3669) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Германия и Франция отхвърлиха коментарите на британския външен министър Борис Джонсън, който твърдеше, че няма връзка между принципа на свободно придвижване в ЕС и достъпа до единния пазар. Водещите дипломати на двете страни коментираха, че могат да изпратят на Джонсън копие от Лисабонското споразумение, а ако се наложи и да отидат до Лондон да му го разяснят на английски.

Джонсън, който е водещ поддръжник на Брекзит-а, известен с колоритния си изказ, коментира пред телевизия Sky News, че позицията на ЕС, че има автоматична връзка между достъпа до единния пазар и  свободата на движение са “пълни глупости”.

Запитани за коментара на Джонсън, по време на пресконференция в Берлин, германският и френският финансови министри - Волфганг Шойбле и Мишел Сапен, се спогледаха, преди германският домакин да отговори.

“Спогледахме се, защото е типично за нас да уважаваме чуждите външни министри”, заяви Шойбле.

“Ако трябва да сторим повече, с удоволствие ще изпратим на външния министър на Нейно величество копие от Лисабонското споразумение. Там той може да прочете, че има определена връзка между единния пазар и четирите основни принципа в Европа”.

“Мога да го кажа и на английски. Така че, ако е нужно обясняване, можем да му отидем на гости и да му го обясним на чист английски” - заяви Шойбле.

Сапен, коментирайки “пълните глупости”, заяви: “Има четири свободи и те не могат да се отделят. Така че, ако искаме да направим добър европейски пастет, то само заедно въпросните четири свободи правят добър пастет”.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »