Батков: Разкриването на хората с офшорни сметки е кражба на информация

11 април 2016 - 09:45 |   Прочетена (4992) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Според адвокат Тодор Батков, чието име излезе в досиетата от Панама, разкритията за хората, държали пари в офшорни фирми, са кражба на информация. Той свързва изтичането на информация с факта, че САЩ и Великобритания увеличават дела си в този бизнес, цитира го Дневник.бг.

Кражбата е извършена от вътрешен човек в "Мосак Фонсека", не е хакерска атака, убеден е Батков. "Службите каквото трябва да знаят, го знаят. Основната цел на офшорките е да се движат пари", каза в студиото на Нова тв адвокатът.

Тодор Батков потвърди изнесените данни, че е бил собственик на три акции от по 1 долар в три офшорни фирми на свой клиент, без да споменава името на Майкъл Чорни. Целта на трансферите била да се закупят два луксозни апартамента в Лондон. В единия сега живеела бившата съпруга на клиента с дъщерите си.

"В качеството ми на адвокат се наложи за известен период от време да взема на свое име по една акция от три компании, регистрирани в Британските Вирджински острови и да поема функциите на директор", поясни Батков. Преди две години той прехвърлил акциите на друг довереник на клиента си.

По думите му обичайна практика е да се инвестират в такъв вид активи средства и така впоследствие да се кандидатства за статут на постоянно пребиваване в Обединеното кралство. "Повече от половината от Централен Лондон вече е собственост на главно арабски капитали, организирани през подобни офшорки и това е публична тайна", каза Тодор Батков. Съпругата на Чорни също имала вече британско гражданство.

От скандала печелят страните, които се опитват да привлекат колкото може повече от този ресурс и напоследък тенденцията е ясна – САЩ и Великобритания увеличават дела си в офшорния бизнес, посочи Батков. Според него е несериозно и пресилено да се твърди, че цел на атаката е руският президент Путин - "По-скоро е предупреждение към него от тези, които са финансирали целия скандал".

С въвеждането на плоския данък отпадна една от причините парите да се крият в офшорни компании, коментира бившият собственик на "Левски". На въпрос как феновете да се ориентират кой стои зад отбора, Батков заяви, че напълно прозрачно е разпределил своите акции между Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »