МВФ подготвя план за действие, в случай на фалит на Гърция

11 май 2015 - 10:58 |   Прочетена (834) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Международният валутен фонд разработва с националните власти в Югоизточна Европа планове за действие при извънредни ситуации в случай на фалит на Гърция, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки висш служител на Фонда, направил рядко публично признание, според което регулаторните органи се подготвят за потенциален провал при преговорите с Атина за продължаване на финансовата помощ за страната, предава БНР.

„Ние сме в диалог с всички тези страни”, заяви Йорг Декресин, който е заместник-директор на Европейския департамент на МВФ. Говорим с тях относно планове им за извънредни ситуации и какви мерки могат да предприемат, допълни той.

Като част от дискусиите, МВФ е поискал от националните банкови надзори да гарантират, че поделенията на гръцките банки в Югоизточна Европа разполагат с достатъчно активи, които могат да предоставят като обезпечения в случай на тяхно спешно финансиране от съответните централни банки, ако финансирането им от банките-майки в Гърция бъде внезапно отрязано, посочи Декресин.

Гръцките банки играят важна роля в някои съседни финансови системи, посочва "Уолстрийт Джърнъл". Така например в България поделения на гръцките банки National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank и Eurobank Ergasias държат около 22% от банковата система в страната. Подобен е и делът на гръцките банки в Македония, като те също така притежават макар и по-малки по размер активи в Румъния, Албания и Сърбия.

Междувременно британският вестник Telegraph съобщава, че след деветчасово заседание в неделя "войнствено" настроеният гръцки кабинет е взел решение да не се поддава на натиска, оказван от европейските кредитори.

Според изданието премиерът на страната Алексис Ципрас и водещи фигури на неговата партия СИРИЗА се договориха да защитят своите "червени линии" относно пенсиите и колективното трудово договаряне и се подготвят за битка на днешната ключова среща на Еврогрупата в Брюксел (от 16:00 ч.) независимо от последствията. Това сякаш е знак, че политиката на известни компромиси през последните седмици е достигнала до задънена улица.

„Ние се договорихме за по-твърда стратегия и за спиране правенето на компромиси”, каза един от участниците на срещата.

През уикенда редица кметове в Гърция предупредиха, че повече няма да заделят каквито и да било средства за централното правителство. Гръцкото финансово министерство трябва утре (12-и май) да покрие задължение към Международния валутен фонд за около 750 млн. евро.

„Имаме достатъчно пари, за да платим на МВФ през настоящата седмица, но това не е достатъчно, за да покрием предстоящи до края на месеца плащания. Всички знаем това”, каза гръцки министър, говорейки за Telegraph веднага след емоционална деветчасова среща в неделя.

В същото време агенция "Блумбърг" съобщава, че германският канцлер Меркел се намира под нарастващ натиск в редиците на собствената си партия да се откаже от Гърция в името на запазване на еврото и на еврозоната.

Членове на Християндемократическия блок на Меркел открито предизвикват нейната позиция за запазване на най-задлъжнялата европейска страна в рамките на 19-членния Единен валутен блок. Дори и някои длъжностни лица в Министерството на финансите вече са склонни да стигнат до извода, че еврозоната ще бъде по-добре без Гърция, съобщава "Блумбърг", цитирайки двама души, запознати с въпроса.

Еврото ще се засили, ако Гърция излезе от еврозоната, каза Александър Радван, депутат от партията на Меркел, който преди време гласува за предоставянето на временно удължаване на спасителния план за Гърция, договорено от международните кредитори през февруари. Според него в този случай останалите страни от еврозоната ще могат да се движат заедно по-компактно и да прилагат по-стриктно правилата в региона.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »