Ципрас изолира Варуфакис от преговорите с кредиторите

28 април 2015 - 08:16 |   Прочетена (741) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас извърши размествания в екипа, преговарящ с МВФ и ЕС, като на практика отреди на финансовия министър Янис Варуфакис ролята на надзорник, а не на активен участник в преговорите.

Гласовит борец с антикризисните мерки, Варуфакис неведнъж бе повод за раздразнение на своите колеги с поучителния си тон и липсата на конкретни предложения за политики и реформи. След като се върна изолиран и с празни ръце от срещата на еврозоната в Рига, срещу него се надигнаха призиви за оставка.

На срещата в неделя вечерта Ципрас и съветниците му публично подкрепиха финансовия министър. Но вместо него, начело на екипа преговарящи е назначен човек от съвсем друго министерство – зам.-министърът на външните работи Евклид Цакалотос.

Той е близък съюзник на премиера и е икономист с премерен тон, допадащ на представителите на кредиторите. Като координатор на групата от гръцка страна, той измества в периферията финансовия министър.

Друг сигнал за намалената роля на финансовия министър е изваждането на главния секретар на министерството Никос Теохаракис от водещата позиция в преговорите с т.нар. Брюкселска група кредитори. Сега той има за задача да подготви план да растеж, който да залегне в основата на нова сделка през юни.

Преговорният екип с Брюкселската група се поема от Георгиос Хулиаракис, смятан за приближен на влиятелния вицепремиер Янис Драгасакис. Това е един от най-близките съратници на премиера и единственият от лидерите на СИРИЗА с опит в управлението. Той надзирава икономическия екип и хода на преговорите с кредиторите.

В опит да демонстрира сериозни намерения за сделка, Атина създава и нов екип, който да помогне на предстаивителите на ЕС и МВФ в гръцката столица да събират информация за икономиката.

Подобен ход изглежда като опит на Ципрас да намали напрежението и да сключи сделка, която да размрази отпускането на траншове с помощи, за да не изпадне страната в състояние да не изпълнява задълженията си както към кредитори, така и към бюджетните служители.

Новината веднага бе посрещната позитивно от борсите и лихвите по гръцките двугодишни облигации слязоха с 250 базисни пункта до двуседмично дъно от 23.55%. Индексът на атинската борса се покачи с 4%, а акциите на гръцките банки поскъпнаха с 9%.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »