Германия ще обучава журналисти от балтийските страни срещу руската пропаганда

21 април 2015 - 11:16 |   Прочетена (1582) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Германия ще помогне в обучаването на журналисти от трите балтийски страни и ще предостави на местните телевизионни мрежи новинарско съдържание на руски език. Това съобщи външният министър Франк-Валтер Щайнмайер като една от най-конкретните мерки на западна държава в отговор на московската пропаганда, заливаща Източна Европа, пише Дневник.бг.

Щайнмайер бе на обиколка в Литва, Латвия и Естония в края на седмицата, където каза, че правителството му ще обучи в Германия балтийски журналисти и ще консултира местните правителства как по-добре да се справят с регулациите в медийния сектор.

По този повод "Уолстрийт джърнъл" посочва, че НАТО и ЕС обмислят собствени стратегии за контриране на начина, по който Русия представя кризата в Украйна и конфликта си със Запада. Тревогата е особено силна за балтийските републики, където има руски малцинства, получаващи значителна част от информацията си от руски телевизии.

"Не можем да отвърнем на пропагандата с контрапропаганда в демократични държави", каза Щайнмайер в Талин. "Силата ни в такива страни е да отвърнем със свободна и независима журналистика."

В следващите няколко седмици Петер Лимбург, изпълнителен директор на "Дойче веле", ще посети района, за да подпише с колегите си от местните телевизии меморандуми за получаване на рускоезични новини и развлекателни програми, създадени в германската държавна медия.

Германия вече увеличи с близо 4 млн. евро бюджета на "Дойче веле", за да се увеличи продукцията на редакциите, работещи на руски и украински. През януари бе открито бюро в Киев, а емисиите станаха 24-часови.

В същото време Берлин продължава да съветва балтийските и източноевропейските правителства да не дискриминират руските си малцинства, защото това ги прави още по-податливи на московската пропаганда.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »