Сакскобургготски: Трябва да се даде по-голяма възможност на България и Румъния да покажат какво могат

16 април 2015 - 15:11 |   Прочетена (1694) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Би трябвало да отпадне положението на дискриминация и да се даде по-голяма възможност на България и Румъния да покажат какво могат. Това каза Симеон Сакскобургготски, министър-председател на Република България в периода (2001-2005), по време на конференция по повод 10-та годишнина от подписването на Договора по присъединяването на България и Румъния в ЕС, предаде  Агенция „Фокус".

„Изключително вълнуващ момент бе, когато подписахме договора. След присъединяването можехме да пътуваме свободно. Често се подценяваме и самосъжаляваме, но това трябва да се промени”, посочи Сакскобургготски.

Бившият министър-председател на Румъния Калин Попеску-Търичану посочи, че страната им е била част от Европа и преди да се включи в ЕС.

 „Участвахме в една конкуренция, от която губехме от Балтийските държави, а това много ме тревожеше. Положихме много политически и дипломатически усилия и през 1996 година в Румъния се промени властта. Български президент съмишленик на тази инициатива беше д-р Желю Желев", заяви Попеску- Търичану.

Симеон Сакскобургготски допълни, че неспокойните хора се отдават на националистическите чувства, но не изпират изминалото преди тях.

 „Не знам срещу какво се обединяват или срещу кого. Такива движения има и в Испания, и в Гърция. Съвсем друго е, когато сформираш правителство и станеш член на парламента. Подобни дейности са несправедливи с насочена етническа омраза, дискриминация и отхвърляне. Трябва да мислим все по-либерално и по конкретно за нашите идеи", заяви още Сакскобургготски.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »