Китайските покупки в Италия няма да спрат с Pirelli

24 март 2015 - 18:32 |   Прочетена (1479) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

След години на икономически упадък, Италия се превърна в ловно поле за китайски компании, които нямат търпение да се доберат до ценни, но закъсали за средства имена като Pirelli, и инвестициите им вече не са „втора ръка”.

„Китайците имат капиталите, италианците имат марките, продуктите и ноу-хауто, но нямат пари”, коментира пред Ройтерс банкер, работил по сделката за Pirelli.

Държавната China National Chemical (ChemChina) е на път да придобие производителя на гуми, пети по големина в света, за 7.1 милиарда евро, в сделка, която ще вкара 143-годишната компания в китайски ръце.

Планираното придобиване, което бе обявено в неделя, е едно от най-големите за китайска фирма в Европа и идва след серия от китайски инвестиции в третата по големина икономика на еврозоната, която има проблем с излизането от най-тежката си рецесия след Втората световна.

Сред покупките на китайските компании са електропреносните Terna и Snam, производителя на турбини Ansaldo и производителя на луксозни яхти Ferretti, както и ред портфолийни инвестиции от китайската централна банка в сините чипове на миланската борса.

Европейските инвестиции на китайските компании обикновено се изразяват в големи дялове, но не и в директен контрол, както направи ChemChina при Pirelli.

„Смятам, че това е откровен знак, че не искат инвестиции „зад сцената” вече. Искат да играят водещата роля, под прожекторите”, казва Алберто Форкиели, управителен директор на Mandarin Capital Partners.

Нарастващата значимост на Китай, като инвестиционен партьор за Европа, се видя миналата седмица, когато Италия, Франция, Германия и Великобритания се присъединиха към Азиатската банка за инфраструктурно развитие, въпреки противопоставянето на САЩ.

Проучване на KPMG, преди сделката за Pirelli показва, че китайските придобивания в Италия са на стойност 10 милиарда евро за последните пет години, половината от които са били през 2014. Миналата година близо една трета от придобиванията в Италия са били китайски.

Потенциалните цели също не са малко. Според банкери, китайската Sunrise Duty Free е сред потенциалните кандидати за дял във веригата World Duty Free от фамилията Бенетон.

Закъсалата банка Monte dei Paschi di Siena, която си търси купувач, също предизвиква интереса на китайците. Компанията за петролни услуги Saipem също е била проучвана от китайски кандидати миналата година, твърдят източници на Ройтерс.

„Азиатските инвеститори навлизат сериозно, не се заблуждавайте. Италия е един от най-откритите европейски пазари и досега инвестициите бяха слаби там”, казва инвестиционен банкер.

Правителството на премиера Ренци обещава, че няма да застава на пътя на подобни сделки.

Основното препятствие пред инвестициите в Италия досега бяха липсата на растеж и „византийската” правна и регулаторна рамка, коментира експерти.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »