Митов: Санкциите срещу Русия са алтернатива на един по-тежък сценарий

22 март 2015 - 16:09 |   Прочетена (865) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Кризата в Украйна доведе до по-голямо единство в ЕС и укрепване на трансатлантическата връзка. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов на младежкия формат на Брюкселския форум, който се провежда на 20-22 март в белгийската столица, съобщиха от пресцентъра на министерството на външните работи.

Санкциите на ЕС срещу Русия са единствената алтернатива на един по-тежък сценарий. Ние ги прилагаме не защото искаме, а защото сме принудени. Изборът да бъде анексиран Крим и дестабилизирана Източна Украйна беше направен в Москва.

Не можем да си позволим да не защитаваме ценностите, в които вярваме, защото цената, която ще трябва да платим след време, ще е много по-висока от тази, която плащаме сега, заяви министър Даниел Митов в изказването си на младежкия формат на Брюкселския форум.

Министър Митов отбеляза, че проблемът не е само в случващото се в Украйна, и призова да си спомним за Приднестровието, за Грузия. Дълго време пренебрегвахме поведението на Русия, като смятахме, че добрата воля от наша страна, съчетана с желание за политическо и икономическо сътрудничество, ще разрешат тези проблеми, заяви той.

За съжаление, се оказа, че това не стана и затова е необходим нов подход. Трябва да се върнем към корените на нашите ценности - ценностите, които свързваха целия цивилизован демократичен свят, включително Русия, след 1989 г., подчерта българският външен министър.

Сега е времето, в което трябва да избираме между икономика и ценности, смята Даниел Митов. Може би кризата в Украйна нямаше да се случи, ако бяхме защитили ценностите си по-рано, коментира той.

Санкциите са болезнени и за ЕС, но той със сигурност ще ги преживее. Те не са само икономически инструмент - те са знак за политическата изолация, в която се е оказала дадена страна.

 В същото време трябва да сме подготвени и за друг сценарий. Трябва да имаме инструменти, с които да атакуваме тези, които взимат политическите решения, а не обикновените руснаци, които не го заслужават. Въпросът за обмяната на санкциите е свързан с изпълнението на Минските споразумения.

Искаме те да се прилагат, да спрат да умират хора и да се премине към мирно, дипломатическо решение на проблемите, подчерта министър Митов. Международните отношения се градят на доверие и когато то веднъж бъде разрушено, възстановяването му е много трудно и отнема време, заяви в заключение българският външен министър. Русия не очакваше, че ЕС ще остане единен в реакцията си към нейните агресивни действия. В крайна сметка се оказа, че кризата в Украйна доведе до по-голямо единство в ЕС и укрепване на трансатлантическата връзка, допълни той.

Етикети:

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »