Кипър дава на руски военни кораби достъп до пристанищата си

26 февруари 2015 - 10:09 |   Прочетена (599) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

 

Руският президент Владимир Путин и гостуващият в Москва негов кипърски колега Никос Анастасиадис подписаха споразумение, което позволява на руски военни кораби да получават достъп до кипърските пристанища.

"Подписахме няколко документа за военно сътрудничество. Един от тях, например, е за влизането на наши кораби в кипърски пристанища", заяви Путин пред журналисти. По думите му това ще бъдат най-вече кораби, участващи в международни операции за борба с тероризма и пиратството, "така че не вярвам това да притесни някого".

На острова от десетилетия насам има две британски военни бази - Акротири и Декелия, ключови за следене на активността в Източното Средиземноморие и комуникациите и за обслужване на военни операции в Близкия изток.

Москва усилено търси средиземноморски пристанища за своя военноморски флот, след като в гражданската война в Сирия, в която Путин подкрепя президента Башар ал Асад, на практика бе изгубена руска логистична база на сирийския бряг.

Според агенция ТАСС двете страни обмислят използването на кипърски пристанища и летища от руски самолети, участващи и в справяне с хуманитарни кризи.

От своя страна Кипър, който е силно зависим от руските инвестиции, омаловажава споразумението. Правителствен източник на "Ройтерс" казва, че руските кораби винаги са имали такъв достъп, просто сега за пръв път това се оформя в отделен договор.

Преди няколко дни Москва преструктурира руски кредит за Кипър в размер на 2.5 млрд. евро. Той е от 2011г. и сега Русия понижава лихвата по него от 4.5% на 2.5% и удължава гратисния период по погасяването му от 2016г. до 2018-2021г.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »