Десетки етнически българи са загинали в Украйна

08 февруари 2015 - 17:53 |   Прочетена (1030) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Десетки етнически българи са загинали заради кризата в Украйна. За това съобщиха пред bTV организациите на нашите сънародници в страната в криза. Освен заради военните действия някои са починали от глад. Български правозащитници настояват за хуманитарен коридор.

Последните данни, с които медията разполага от eтнически българи в Болград и Измаил са, че в момента започва концентрация на украински войски към границата на Южна Бесарабия с Украйна. Това става при два много важни моста – край молдовското село Паланка и на юг при Белгород Днестровский.

Линията на картата свързва заселената от българи област с континенталната част на Украйна. А целта на струпването на войските е тази част да бъде изолирана. Причината – масовият отказ на българи и гагаузи да бъдат мобилизирани.

Много от бесарабските българи, с които се свързахме, не пожелаха да показваме лицата им и да споменаваме имената им от страх. По думите на една от тях има загинали от Бесарабия - 40 войници, разказва в свой репортаж телевизията.

„Като вземем предвид, че Одеска област трябва да даде 4500 мобилизирани за украинската армия само от Болградски район трябва да бъдат мобилизирани над хиляда човека, това излиза, че повечето с повиквателни трябва да бъдат българи и гагаузи от Одеска област в армията”, казва бесарабският българин Иван Иванов и допълва, че има данни за убити бесарабски българи.

Колко точно са жертвите не се знае заради характера на военните действия. Украинската армия не влиза в контактен бой, а воюва основно с реактивни снаряди.

„Така че там от хората нищо не остава. В Одеса на погребенията пише, че са само хирургични отпадъци. Тези, които загиват и ги докарват в гробове, нито една стотинка не им се компенсира и българите събират помощ за семействата – за погребение, за да се помогне на тези семейства. бесарабски българи”, допълва Иванов.

Има и етнически българи, които смятат, че е техен дълг да се бият за Украйна.

„Има доброволци, има и в националната армия. Те изпълняват своя дълг пред родината и има загинали хора. Наградиха едни летец на хеликоптер, той е българин”, казва Петър Русев, който е депутат в местния съвет.

Такава позиция зае и посланикът на Украйна в София Микола Балтажи в ефира на bTV.

„Става дума не за тотална мобилизация, а за частична мобилизация. Всички граждани на Украйна са равни пред закона. Няма дискриминация по религиозен или етнически признак. Това, което стана в Одеска област, е в резултат на недостатъчно информиране на хората за мобилизацията”, коментира той.

Бойко Борисов: Етническите българи са добре дошли тук

Етническите българи в Украйна са добре дошли в страната ни. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на освещаването на църква в село Български извор.

Борисов обясни, че България ще спази ангажиментите си към Евроантлантическия пакт и подкрепя мирното разрешаване на конфликта в Украйна, допълвайки, че ситуацията е изключително тревожна.

„Разбира се, не може да не ни притеснява това, което се случва по света. Когато френският президент говори за война и така влошена ситуация, сигналите са много притеснителни. Много съм разтревожен от това, което се случва”, посочи министър-председателят. „Видно е, че всички се тревожат”, коментира той.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

Be_Google The Expert
08 февруари 2015 - 21:53
1
балтаджи и русев са украински нацисти, не са българи!!! в ОДЕСА са убити и две българки- ИЗГОРЕНИ СА ЖИВИ заедно с още 134 човека в онази сграда......ДОЛУ НАТОвската ИЗМЕТ!!!!!!!!!!!!!!!
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »