Над един милион души участваха в Марша на единството в Париж

11 януари 2015 - 18:20 |   Прочетена (893) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Над един милион души - обикновени хора и политици от цял свят, участваха този следобед в безпрецедентния Марш на единството в Париж, който започна в 16 ч. българско време, предадоха световните агенции.

Многохилядни митинги на солидарност се проведоха в същото време в десетки градове из Европа след като в сряда терористи убиха 12 души - журналисти и полицаи в редакцията на седмичиния сатиричен вестник "Шарли ебдо".

В знак на подкрепа в Париж дойдоха десетки държавни лидери от Европа, вкючително премиерите на Германия, Великобритания, Испания, Италия и почти всички държави от ЕС, включително българският министър-председател Бойко Борисов. Присъстваха и лидери от Северна Америка, Близкия изток и Африка, както и целият интелектуален елит на Франция и мнозина писатели, актьори, драматурзи от цял свят.

Над множеството се издигат хиляди плакати "Аз съм "Шарли" и френски национални знамена, от време на време се чуват френският национален химн и спонтанни скандирания "Свобода!" и "Шарли, Шарли!".

Присъстващите световни лидери и френски политици запазиха минута мълчание по време на шествието, с което изразиха солидарността и единството си в противопоставянето срещу тероризма.
След това Оланд прегърна всеки от чуждестранните си колеги, които вървяха редом с него.
С това участието на чуждестранните лидери в акцията приключи.

Самият френски президент продължава да върви и разговаря с близките на загиналите при атентатите, които бяха извършени в Париж през тази седмица.

"Днес Париж е столицата на света. Цялата ни страна ще се вдигне на крака и ще покаже най-добрата си черта", заяви президентът на Франция Франсоа Оланд, цитиран от "Ройтерс", преди началото на едномилионното шествие във френската столица срещу тероризма и в памет на жертвите от терористичните акции тази седмица.

"Това е изключително важно събитие, защото за пръв път отправяме посланието, че Европа не само е дома на свободата от 70 години, но е и мястото на бъдещето. Ако тероризмът опита да разруши нашите ценности, отговорът ни ще е единен.", заяви италианският премиер Матео Ренци пред Би Би Си.

"Ние сме заедно в свободата и заедно обявяваме, че никакъв терористичен акт никога няма да спре марша на свободата. Тази сутрин ние сме солидарни с французите, които дефилират в памет на жертвите на кървавото нападение срещу редакцията на "Шарли ебдо", обяви от Индия държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Ройтерс отбелязва като специален рядък момент на публичен израз на емоции прегръдката между френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел, която е склонила глава на рамото му пред Елисейския дворец - преди да се отправят към началото на шествието.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »