Френският премиер представи оставката на правителството

25 август 2014 - 12:26 |   Прочетена (673) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Френският премиер Манюел Валс представи оставката на правителството му днес, ден след като министърът на икономиката Арно Монтебур призова за нови икономически политики и постави под съмнение „обсесията” на съседна Германия по бюджетната дисциплина.

Валс бе призован от президента Оланд да представи нов екип от министри преди четири месеца, но постоянно трябваше да лавира между левичарите в кабинета, като Монтебур и по-центристки настроени фигури в социалистическото си правителство.

В изявление на президентската пресслужба се казва, че новото правителство ще бъде формирано утре, според „насоките, които президентът начерта за страната ни”.

През уикенда Монтебур заяви, че мерките за намаляване на дефицита проведени след финансовата криза от 2008, осакатяват еврозоната и призова правителствата в региона да променят курса, иначе ще загубят гласоподаватели от популистки и екстремистки партии.

Финансовият министър Мишел Сапен отбеляза по-рано този месец, че слабият растеж ще означава, че Франция ще пропусне целите за намаляване на дефицита за тази година, но заяви, че страната ще продължи да го намалява „при разумен темп”.

Слабата икономика е основната причина за сриването на рейтинга на Валс, до ново дъно, от 36%, докато Оланд остава най-непопулярният президент от половин век, по данни от изследване на Ifop от неделя.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »