Покупателната способност на гърците на минимална заплата се била върнала на нивото от 1980

19 август 2014 - 14:08 |   Прочетена (980) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Последиците от кризата в Гърция са станали още по-драматични, тъй като покупателната способност на получаващите минимални заплати в страната се е върнала назад с 20 години, съобщава в. "Имерисия".

Според изследване на Общата конфедерация на труда ГСЕЕ минималните заплати на работещите в Гърция на възраст над 25 години са намалели с 22 на сто - от 751 евро до 560 евро, а на тези под 24 години са паднали с 32 на сто и са стигнало до 510 евро.

Средната реална заплата в частния сектор в Гърция е 750-800 евро, като е намаляла до тази сума от 1100 евро, колкото е била в началото на кризата.

 Конфедерацията смята, че покупателната способност на получаващите минимални заплати се е върнала на нивата от 1980 г. Това означавало, че с днешна минимална заплата един грък може да купи същите стоки и услуги, които е купувал през 80-те години.

Изследването е регистрирало и сензационен ръст на работещите, които получават заплатите си със закъснение. Това са около 850 хиляди работещи, чийто заплати закъсняват от един до дванайсет месеца.

Явлението е придобило сериозни размери особено в търговията на дребно и по магазините, в които има по-малко от петима служители, отбелязва вестникът.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »