"Симон Визентал" иска промяна на името на френска махала, наречена "Смърт на евреите"

13 август 2014 - 09:30 |   Прочетена (592) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Центърът "Симон Визентал", основан в САЩ от прочутия ловец на нацисти Симон Визентал, призова френския министър на вътрешните работи Бернар Казньов да промени името на френска махала, която сега се казва "Смърт на евреите", предаде Франс прес.

Центърът бил шокиран да научи, че във Франция има населено място с подобно име и че този факт е останал незабелязан в продължение на 70 години след освобождаваното на страната от нацистите.

Според Мари-Елизабет Секретан, заместник-кмет на село Куртмо, към което принадлежи и махалата "Смърт на евреите", искането на центъра "Симон Визентал" е смешно. Тя допълва, че спорното име на населеното място датира от Средновековието и дори отпреди това и подчертава, че древните имена трябва да се уважават.

Вече 20 години властите на Куртмо отказват да прекръстят махалата "Смърт на евреите". Тя се състои от една ферма и от две къщи.

През май в Испания село, наричащо се "Кастрийо, убий евреите!" гласува на референдум за смяна на името. Двадесет и шест от 52 -те избиратели подкрепиха идеята за новото име "Хълмът на евреите".

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »