Един човек загина в Швеция в резултат на бушуващите горски пожари

05 август 2014 - 14:46 |   Прочетена (691) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Един човек загина в Швеция в най-сериозния горски пожар в съвременната история на страната, предаде Франс прес, като се позова на данни на шведската полиция.

Пожарът бушува вече шести ден и е обхванал площ от стотина квадратни километра в района на Сала, в централната част на страната. Над 1000 души бяха евакуирани заради стихията вчера.

Тази нощ пожарникари са открили на път в района овъглено тяло на мъж. Шофьор на камион е приет в местна клиника със сериозни изгаряния.

Швеция се обърна за помощ към ЕК, която отправи призив за съдействие към страните членки. Италия и Франция вече откликнаха и двете страни ще изпратят по два самолета цистерни за справяне с огнената стихия.

Необичайна горещина и суша мъчат Швеция от средата на юли. Тези метеорологични условия, както и изолираността на някои от терените, засегнати от горския пожар, затрудняват шведските пожарникари в борбата им с огнената стихия.

Вчера пожарът напредваше със скорост 30 метра в минута, а районът на Сала постави температурен рекорд. Там бяха измерени 34 градуса по Целзий, което е най-високата отчетена температура от 1992 г. досега.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »