САЩ смятат, че проруски сепаратисти са свалили по грешка самолета

23 юли 2014 - 10:15 |   Прочетена (494) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Представители на американското разузнаване заявиха, че вероятно проруски сепаратисти са свалили "по грешка" малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Служителите на разузнаването на САЩ смятат, че Русия е отговорна за "създаване на условията", довели до свалянето миналата седмица на самолета, но те не представиха
доказателства, които да свидетелстват за директна намеса на руското правителство, съобщава Асошиейтед прес.

Макар че Русия въоръжава сепаратистите в Източна Украйна, САЩ нямат преки доказателства, че ракетата, свалила пътническия самолет с 298 души на борда, е дошла от Русия, посочиха още представителите на разузнаването при условие за анонимност пред американски журналисти.

Самолетът вероятно е бил свален от ракета земя-въздух Ес Ей -11 (SA-11, с това наименование НАТО дефинира руските зенитни комплекси "Бук"), изстреляна от сепаратистите в Източна Украйна, смятат цитираните източници.

"Продължаваме да работим по установяване дали е имало директна връзка, дали на терена е имало руснаци, дали те са обучавали тези сепаратисти," заяви в интервю за Си Ен Ен Бен Роудс, заместник-съветник в Белия дом по въпросите на националната сигурност, цитиран от ДПА.

По отношение на това кой е изстрелял ракетата един от представителите каза: "Не знаем име, не знаем ранг и дори не сме на 100 процента сигурни за националността", посочва още АП.

Според източниците най-вероятното обяснение за причината, поради която е бил свален самолетът, е, че бунтовниците са допуснали грешка. Те отбелязаха, че преди това сепаратистите са свалили 12 украински военни самолета.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »