„Тройката” и Никозия обсъждат спасителната програма за Кипър

21 юли 2014 - 10:13 |   Прочетена (610) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Международните кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд тази седмица ще решават съдбата на програмата на правителството на Кипър за по-нататъшно финансиране на острова за излизане от кризата, съобщават местните вестниците, цитирани от БТА.

В следващите дни се очаква кабинетът в Никозия и представителите на кредиторите да преодолеят различията си и да постигнат консенсус най-вече по исканото от тях уреждане на проблема с необслужваните банкови заеми.

Вестник "Филелефтерос" цитира финансовия министър, който казва, че до сряда двете страни трябва да договорят съдържанието на законопроекта, отнасящ се до въпроса с необслужваните банкови заеми. В противен случай обсъжданията ще се проточат до другата седмица.

"Тройката" затяга примката над Кипър, тъй като е огромен натискът на кредиторите върху правителството, от което те искат да накара банките да пристъпят към разпродажба на имоти във връзка с проблемните заеми и този въпрос да бъде приключен в скоро време, защото той се явява условие за по-нататъшното кредитиране на острова, коментират анализаторите. Необслужваните банкови кредити в Кипър се изчисляват на 27.1 млрд. евро.

Миналия месец Кипър получи одобрение за поредния транш от финансовата програма в подкрепа на страната в размер на 600 млн. евро, но кредиторите смятат, че са необходими още усилия за успешна борба с останалите предизвикателства пред острова, като пълното снемане на контрола върху движението на капитала, осигуряването на устойчив икономически ръст и намаляване на безработицата.

Условията за предоставянето на финансова подкрепа в размер на 10 млрд. евро бяха съгласувани между Кипър и Еврогрупата през март 2013 г. Досега по стабилизационната програма са отпуснати, включително и неотдавнашния пети транш, общо 5.35 млрд. евро от обещаните то ЕС 9 млрд евро. Останалите 1 млрд. евро се задължи да осигури МВФ. Всички кредити по програмата ще бъдат предоставени по тримесечия до 2016 г.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »