Асандж иска от съд в Швеция отмяна на заповедта за арест

16 юли 2014 - 09:23 |   Прочетена (556) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Окръжният съд в Стокхолм ще разгледа молбата на адвокатите на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж за отмяна на заповедта за ареста му в Швеция, предаде ИТАР-ТАСС.

Австралиецът Асандж получи политическо убежище от Еквадор, но на практика не може да напусне Лондон, тъй като британските власти решиха да го екстрадират в Швеция. За да избегне арест, Асандж от две години живее в посолството на Еквадор във Великобритания, възползвайки се от правото на екстериториалност на дипломатическата мисия.

Адвокатите на Асандж настояват, че според шведския наказателен кодекс прокуратурата е длъжна да разследва обстоятелствата по случая във възможно най-кратък срок, така че щетите за репутацията, финансовото състояние и евентуални други щети за заподозрения да бъдат минимални. Те освен това изтъкват, че клиентът им нееднократно е предлагал да бъде разпитан в Лондон, което шведската прокуратура е отказала да направи. Според шведското законодателство на заподозрян може да бъде повдигнато официално обвинение само след като бъде разпитан и получи възможност да посочи имената на хора, които могат да свидетелстват в негова полза.

В Швеция основателят на "Уикилийкс" е заподозрян в сексуално посегателство срещу две шведски гражданки. Асандж освен това се страхува, че Швеция може да го депортира в САЩ, където го заплашва дълъг престой в затвора, а потенциално и смъртно наказание заради публикуването в "Уикилийкс" на поверителни документи на американския Държавен департамент.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »